Assalamualaikum...
Mencuba resepi baru..
Petang tadi aku buat roti lagi.. Kakak aku dan family dia ada balik sini.. Dorang tak pernah makan roti yang aku buat ni panas-panas.. Kalau roti dah sejuk tu dah pernah dah dorang makan masa aku bawa ke rumah kakak kat Nilai dulu..
Kali ni aku cuba resepi dari seorang blogger.. Tak perlulah aku sebutkan nama dia.. Masa menguli doh tu, air bancuhan yis dah habis tapi doh masih lagi tak bersatu.. Aku dah mula gelabah dah.. Macam mana nak buat ni..? Nak tambah air kemudian ke..? Boleh ke tambah air tu kemudian..? Tu la soalan yang bermain di dalam kepala otak aku..
Aku ingat-ingat balik sukatan air yang aku guna mengikut resepi tersebut.. Aku memang dah gandakan dah sukatan air tu sebab aku buat untuk sekilo tepung gandum tapi kenapa doh tak boleh bersatu.. Sudahnya aku tambah lagi air tu.. Banyak jugak tu dalam 150 ml lagi.. Masa ni aku cuma tawakkal je la.. Dalam hati risau jugak kalau roti aku ni keras kejung.. Kesian la kat kakak aku dan family dia, kan..
Lepas tu, doh jadi lembik melekit la pulak.. Takpe, aku dah ada pengalaman doh melekit ni.. Aku tambah pulak satu sudu makan tepung gandum dan adun balik semula.. Lepas tu aku masukkan shortening.. Ramas-ramas sampai sebati.. Akhir sekali baru aku masukkan butter.. Masukkan sikit dulu.. Bila nak uli doh tu, mak aihhh.., tak tau nak kata apa kat adunan doh tu..
Aku teruskan jugak menguli sebab aku uli tangan.. Lama-lama okay sikit doh tu.. Dah nampak rupa doh roti dah.. Kemudian, barulah aku masukkan doh tadi ke dalam plastik dan uli dengan plastik tu sekali.. Masa ni la aku masukkan balik baki butter tadi sampai habis..
Akhirnya, alhamdulillah.. Jadi jugak roti aku ni.. Takde la keras kedengkung... Alhamdulillah..
p/s: Okay, ni je nak cerita.. hehh...
0 Tukang Tembak:
Post a Comment