Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Sunday, June 15, 2014

Tak menjadi.. :p

Assalamua'laikum..

Tak menjadi.. :p


Ni kisah masa minggu pertama cuti sekolah hari tu.. Dah hampir dua minggu dah kisahnya tapi baru hari ni aku tergerak nak kongsi.. Sebenarnya kisah ni sangat tak best tapi tak tau la kenapa nak kongsi jugak.. Mungkin atas sebab 'jangan ikut atau tiru bulat-bulat' apa yang dikongsi.. ahahh..


Ni namanya kuih lapis pelangi.. Resepi dia as usual la, aku ambil dari fesbuk.. Ater, dah ramai bebeno yang dok share dan like resepi yang di-post tu, tentu sedap bila jadi, kan..? So, akupun ikut la nak cuba buat getek.. Tambahan pulak masa tu anak-anak buah ada kat rumah.. Nak buat roti, aku takde masa sebab kerja meroti ni renyah sangat.. Tu yang buat resepi ringkas je tu..


Bersungguh-sungguh aku ikut apa yang ada dalam resepi tu.. Dalam hati dah mula kembang kuncup dah.. Jadi ke tidak kuih aku ni..?









Bila dah siap kukus, hasilnya sangatlah mengecewakan.. Kuihnya keras.. Langsung tak sedap.. Anak-anak buahpun tak teruja nak makan walaupun dia punya warna sangatlah kalerful. Tapi luak la sikit.. Lepas tu, mem besar pulak dok cakap; ontah apo bondo kue ehh ontah.. Dan as usual, den ontok yoo laa.. ahahh.. Lepas ni pangkah terus la resepi ni.. hehh.. Better guna resepi yang ada dalam buku resepi aku tu.. Tapi kalau guna resepi aku, takde la istilah nak mencuba resepi baru, kan..?


Sebelum tu aku ada buat kuih lompang. Resepi dari fesbuk jugak. Hasilnya pun sama. Keras kedengkung.. Sudahnya, untuk kukusan berikutnya, aku keluarkan balik semua isi yang ada dalam acuan lompang tu, then aku tambah sikit lagi air. Pastu kukus balik.. Hasilnya lembik la sikit tapi masih boleh dimakan.. Boleh bagi jiran merasa.. Alhamdulillah, jiran tu suka.. 


Kuih lapis yang tak jadi ni aku tak tau ke mana perginya.. Mungkin mak aku dah lempar bagi ayam makan.. Rezeki ko la ayam.. hehh..


p/s: Moral of the story; jangan percaya bulat-bulat, jangan tiru bulat-bulat or jangan ikut bulat-bulat.. 

2 Tukang Tembak:

Acik Erna said...

azz..akak kok ikut resepi memang goma edjas sikit..tak ikut boto2..kalau akak tengok adunan tu pokat bona..makno e tak kan monjai mesti kogheh..jadi akak ejas..sikit bagi cair sebolom dikukus..

PetakBunga said...

rupa dah cantik sgt.. keras ke?
cuba jaya, jgn putus asa.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »