Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, September 25, 2014

Dreams-Mimpi-Lamunan-Khayalan...

Assalamu'alaikum...

Dreams-Mimpi-Lamunan-Khayalan...


Setiap orang pasti punya impian tersendiri.. Pasti berkhayal tentang impian masing-masing.. Pasti tersenyum bila membayangkan impian dan khayalan itu menjadi kenyataan.. Alangkah indahnya mengelamun dan tenggelam dalam khayalan ciptaan sendiri..


The best way to make your dreams come true is to wake up - Paul Valery
Namun, segala impian dan khayalan itu bukan sekadar tersenyum seorang diri.. Banyak yang perlu dikorbankan.. Banyak yang perlu diusahakan.. Banyak yang perlu dicari dan digali..


Jika besar impian, maka besarlah pencarian dan usaha yang perlu dibuat.. Jika impiannya kecil, maka kecil jugaklah usahanya.. Jika takde impian, maka tersungkurlah di jalanan.. If you don't know how to dream, you're dead - Jim Valvano.. 


Namun, janganlah bermimpi di siang hari... Impian itu biarlah yang baik-baik sahaja berlandaskan jalan yang betul..


p/s: Impian aku bersandarkan pada kata-kata; 'ukur baju biarlah di badan sendiri'.. Ada impian walaupun impian itu hanyalah sekecil hama.. Biarlah impian ini menjadi rahsia antara aku dan DIA.. :)

1 Tukang Tembak:

Farrah MF said...

Impian, lamunan, khayalan,..semuanya boleh motivasikan diri jika kena gayanya :)

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)