Assalamu'alaikum...
Daripada menjeruk rasa, lebih baik menjeruk...
Daripada menjeruk rasa, lebih baik menjeruk...? Menjeruk apa ya..? Mehh tengok jeruk apa.. hehh..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V
Tadaaaaaaa....!!!
|
|
|
|
|
V
|
|
|
|
V
Ehh...! Sibuk la pokok ni.. Nak jugak menyelit.. hehh... Ni tengah gigih mengait mangga...
Ni dia yang betulnya...
|
|
|
|
|
|
|
V
Daripada kita dok sroot sreet menjeruk rasa, lebih baik la kita menjeruk mangga... ahahh..
Rendam lebih kurang 3 jam nak bagi getah mangga tu hilang rasa dia.. Letak kapur makan sikit... Lepas tu, bilas dengan air paip nak kasi bau kapur tu hilang.. Lepas tu toskan..
Macam-macam jenis asam yang aku beli.. Aku cuma guna dua jenis asam merah dan kelabu tu je.. Setiap satu jenis aku gunakan dua peket.. Selebihnya tu simpan buat stok.. hehe..
Gula, garam, cili padi dan asam secukup rasa.. Ikut suka la nak letak banyak mana,, Janji kena dengan selera masing-masing... Tak payah letak air..
Walaupun tak letak air, tapi dia keluar air jugak sebab gula dah mula mencair..
Sedap air jeruk buatan sendiri ni.. Takde la rasa ubat macam jeruk beli tu.. hehh... *eksennya la haiihhh padahal dulu jeruk tu la yang kau dok tibai selalu.. ahaha..
Siapa yang ada buah-buahan yang boleh dibuat jeruk tu, silalah cuba buat sendiri.. Jangan malas dok mengopek kulit buah tu.. Boleh je gantikan mangga telur ni dengan jambu air, jambu batu, betik mengkal, tembikai biasa, tembikai susu atau apa sahaja buah-buahan tempatan yang sesuai..
p/s: Jeruk aku kaler merah.. Tak macam jeruk orang lain.. Kan dah bagitau tadi, ikut suka masing-masing la, kan..... heeeee...
1 Tukang Tembak:
Menjeruk ni yang bagus nih!
Terliur saya tengok!
Post a Comment