Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Monday, December 15, 2014

Sayangku Bakawali.. :)

Assalamu'alaikum....

Sayangku Bakawali.. :)


Selain dari Bakawali, bunga ini juga mempunyai nama yang lain iaitu Ric Rac Cactus, Moon Cactus dan Queen Of The Night..
Kat rumah aku ada tiga pasu pokok bakawali ni.. Dua pokok ni sedang berbunga dan sepokok lagi masih baru ditanam.. Bunga bakawali ni jenis tak tahan lama.. Sekejap je dia kembang.. Lepas tu terus layu..



Di saat ini jiwa merintih...
Teringatkanmu wahai kekasih...
Setelah lama tidak berjumpa...
Menatap wajah bertentang mata...




Aduh sayang, sakitnya hatiku...
Bagai dipanah duri sembilu...
Apakah dosaku kau buat begitu...
Diri tersiksa tiap waktu...

Aduh sayang...




Bakawali.... Bunga suci...
Ditinggalkan sang kekasih...
Bakawali... Bunga sepi...
Tak pernah curang dalam cinta...


Biarpun hatinya sering saja menangis...
Dan jiwanya terluka...




Dulu sendiri, kini sendiri...
Tiada siapa yang peduli....
Dulu menanti, kini menanti...
Dia yang dipuja-puja...
Tiada di sisi...




Sesekali aku teringin jua...
Untuk merasakan manisnya cinta...
Namun mengapa ku tak berdaya menggapainya...
Mungkin itu suratan azali...
Oh... Oh... Oh....





p/s: Entri ni takde kaitan dengan aku.. Aku cuma kaitkan bunga bakawali yang ada kat rumah ni dengan lirik lagu nyanyian Elly Mazlein ni je.. Lagipun, aku memang suka kat Elly Mazlein ni.. Suka tengok dia berlakon.. Suka tengok dia menyanyi.. Suka tengok raut muka dia yang comel.. Tapi takde la sampai jadi fanatik.. Dengar khabar beliau dah kahwin.. Alhamdulillah.. Moga berkekalan jodohnya hingga ke akhir hayat.. Amiinn...

0 Tukang Tembak:

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »