Assalamu'alaikum...
Tak larat nak mengopek... hehh...
Ikan bilis ni dah lama dah aku beli tapi sebab aku simpan dalam peti sejuk, ianya masih elok lagi.. Memandangkan stok ikan bilis yang dah berkopek dah tinggal sikit, maka akupun kena la kopek stok yang ini pula... Kata nak jimat, kan..? Jadinya kenalah kopek sendiri.. hehh..
Benda alah dalam dulang tu aku simpan sebab nanti boleh letak kat pasu pokok orkid.. Kononnya buat baja organik la.. ahaha... Aku mampu kopek separuh plastik je.. Lagi separuh tu nanti la aku kopek kemudian.. hehe..
Ikan bilis sebelum ni aku beli yang dah siap berkopek.. Masa tu aku tengok harga dah siap kopek tu sekilo RM22.. Akupun apa lagi, laju je masukkan dalam plastik.. Pada aku, harga tu dah kira okay la sebab dah berkopek.. Cuma saiz dia memang la kecik lote je.. hehh..
Masalahnya, bila adik beradik balik dan buat sambal guna ikan bilis tadi, dorang komplen kata ikan bilis tu keras.. huhuhu.. Aku ni memang tak pernah buat sambal bilis sebab aku kurang suka sambal bilis ni.. Aku beli bilis ni guna untuk masak sayur je..
Stok bilis yang keras tu ada sikit lagi tapi aku dah siap beli stok bilis yang belum berkopek ni.. Jenis ni lembut tapi tengok la harga dia.. Nak buat macam mana, beli jugak la sebab kesian pulak dorang yang suka makan sambal bilis tu.. Biasanya aku beli dalam kuantiti yang banyak sebab jika beli kat kawasan rumah aku, harga dia lagi mahal..
p/s: Mujur jugak aku bukan penggemar sambal ikan bilis.. Kalau tak, parah jugak nak membeli ikan bilis ni.. hehh..
0 Tukang Tembak:
Post a Comment