Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Saturday, December 26, 2015

Novel picisan meracuni remaja...

Assalamu'alaikum..."Kenapa novel sekarang macam sampah ek... Takde moral langsung.. Takat nak sedapkan hati pembaca tapi hampeh.. Cuba bandingkan dengan novel lama.. Kenapa novel lama tebal dan banyak moral.? Hmmmm.."


Ini adalah salah satu dari komen orang yang aku jumpa.. Cuma, aku 'perbetulkan' segala ejaan sebab komen tersebut menggunakan bahasa ringkas dan aku sangat tidak menyukai penggunaan bahasa yang merosakkan pemahaman.. :D


*************************************

Memang benar minat membaca semakin meningkat tetapi apalah gunanya sekiranya bahan yang dibaca bukan sahaja tidak memajukan pemikiran malah membantutkan perkembangan pemikiran.. 


Bagaimanapun ada penulis-penulis novel picisan ini yang tidak setuju dan menafikan keadaan ini. Bagi mereka perkembangan seumpama ini adalah satu yang positif kerana menyumbang kepada peningkatan tahap membaca dalam kalangan remaja. Tetapi peningkatan tahap membaca tidak memberikan sebarang makna kalau bahan yang dibaca adalah bertaraf picisan.. 


Lihatlah elemen-elemen yang ditekankan dalam drama-drama yang diangkat daripada novel picisan yang ditayangkan di saluran televisyen tempatan. Di dalamnya seolah-olah remaja Melayu hidup dalam dunia ciptaan yang memperagakan kemewahan tetapi tanpa menekankan aspek-aspek intelektual..p/s: Aku kena kurangkan pembelian novel picisan sebab akupun banyak beli novel macam ni iaitu novel yang takde pengisian di dalamnya.. Fantasi semata-mata.. Beli kerana mudah sangat terpengaruh.. Silap aku juga.. Apabila kita membeli novel sebegini, makin lama makin banyak pemikiran picisan yang keluar.. Sampai bila kita nak terus berkhayal dan berangan tak sudah..? 

1 Tukang Tembak:

Dayana Zahari said...

Harap2 novel Melayu yang berkualiti lebih banyak dikeluarkan lepas ni.

Jom join blog list Dayana :)
http://www.dayanazahari.com/2015/12/dayanas-blog-list-jan-mar-2016.html

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »