Assalamu'alaikum.
Kali pertama buat sambal hitam Pahang.
Ini merupakan kali pertama aku cuba buat sambal hitam Pahang ni. Biarpun sudah berpuluh tahun menetap dalam negeri Pahang, baru sekarang ada rasa ingin cuba membuat sambal hitam tersebut. Dan aku baru sekali merasa sambal hitam ni. Itupun sekadar cuit di hujung jari sahaja. Entah, masa tu aku rasa macam kurang berminat nak merasainya.
Akan tetapi, selepas ternampak buah belimbing buluh yang merimbun kat pokok jiran sebelah rumah, terus je aku ambil besen dan dengan muka tak malunya, minta buah ni kat jiran tu. Selama bertahun jadi jiran, ini juga merupakan pertama kali aku minta buah belimbing buluh dia. Heh
Permulaan proses, cuci bersih belimbing buluh. Toskan dan masukkan ke dalam kuali. Aku masukkan dalam kuali besi yang tebal tu. Lepas tu, rebus belimbing buluh tu tanpa air. Nanti lama-lama air belimbing tu akan keluar sendiri. Aku tak letak garam masa merebus. Kali pertama buat, takde la pergi google ke, apa ke. Just ingat cakap-cakap beberapa orang makcik masa bersembang pasal sambal hitam ni dulu.
Sejam yang pertama.
Dua jam kemudian.
Tiga jam berikutnya.
Tiga jam setengah masa yang diperlukan untuk merebus belimbing buluh tadi sampai jadi macam ni.
Okay, sekarang ni beralih kepada bahan untuk tumis pulak.
Ikan bilis ni aku ramas-ramas je.
Aku tumbuk sikit belimbing buluh rebus tadi.
Tumiskan bahan tumbuk, cili padi dan ikan bilis sampai naik bau. Lepas tu, masukkan belimbing buluh rebus tadi dan masaklah sampai kering.
Beginilah rupanya sambal hitam Pahang yang aku buat. Dia tak kering tapi lembab gitu. Rasanya masam sikit sebab kuantiti belimbing buluh rebus tu melebihi sukatan bahan yang lain.
p/s: Belajar dari pengalaman. Silap sekali, takkan tak nak cuba buat lagi, kan? Mungkin lain kali aku akan buat lagi sambal hitam Pahang ni dengan menggunakan resepi dan cara yang ada kat sini.
2 Tukang Tembak:
ohh macam gitu rupanya nak buat . hehehe
Kak Azz, rajin yer masak sambal hitam!
Gemuk2 lah belimbing buluh tuh wowwww hasilnya mmg kagum, julia mmg suka makan sambal hitam dari pahang ni mmg power!!! Lama juga ye masa 3 jam nak buat...kagum dgn kesabaran akak...
pssst kak azz terima kasih beri komen di entry tadi...suka saya baca komen akak ttg apa gunanya gaji tinggi kalau tak rasa tenang...so happy! Itulah yang julia rasa sekarang...alhamdulilah.
Syabas kak azz...jaga mak lg afdal...yg ptg sekarang akak pandai menjahit...itu sudah lebih terbaikkk...kalau saya di tempat akak...saya pun berbuat demikian, berhenti kerja dan jaga mak ayah.
Post a Comment