Assalamu'alaikum.
Ini kerja kau rupanya ya!
Kerja apa? Siapa punya kerja? Tak nampak apa-apapun. Gambar pertama ni, memang la tak nampak 'kerja' apa yang 'dia' tu buat. Yang aku nampak, pokok bunga aku ni lain macam je dia punya kembang.
Haaaa.....! Ni la 'kerja' yang 'dia' tu buat. Pandai betul dia cari port. Sangat strategik sampai akupun tak terfikir kenapa pokok bunga aku tu mengembang. Mujurlah hari tu aku ternampak si ibu ayam tu keluar dari rumpun pokok bunga ni. Lepas je ayam tu blah (sebab aku dah halau), akupun kuak la dahan pokok bunga tu dan nampak la apa yang tersembunyi di situ. Wa ang takajuik, okay!
Lepas tu, apa lagi. Akupun kutip la semua telur ayam kampung tu. Dalam hati siap bercakap; padan muka ko ayam! Telur ko aku dah rembat. Hahaha. Mula-mula tu ingat nak simpan je telur tu dalam peti sejuk. Tapi tak lama lepas tu, teringat pulak dah dekat nak puasa ni, kan? Maka, akupun terus tak jadi nak simpan telur tu malah telur yang ada dalam peti sejuk tu aku keluarkan, aku basuh dan aku biarkan terendam untuk beberapa minit. Tujuannya untuk kita tahu samada telur ayam tu masih elok lagi ataupun sudah masuk angin.
Ada sebiji telur yang terapung. Akupun asingkan. Telur yang lain tu aku toskan dulu bagi kering. Kenapa? Sebab aku nak buat telur masin la. Hahaha.
Telur yang terapung tu tak rosakpun. Elok je lagi isi kat dalam tu tapi disebabkan aku dah pecahkan telur tu dan aku tak tau nak buat apa, maka, telur kuning dia tu aku bagi kat anak-anak bulus aku makan dan telur putih tu aku tepek kat muka aku. Tegang sekejap kulit muka mak jemah ni. Kehkehkeh.
p/s: Siapa kata telur ayam kampung tak boleh dijadikan telur masin? Boleh aje maaaa. Pandai-pandai la kita sukat banyak mana nak letak garam kasar tu. Yang penting, telur tu jangan direbus dulu ya. Dah jadi telur masin baru la kita rebus dia. Heh.
2 Tukang Tembak:
Alhamdulilah..rezeki nak sambut posa
hahah..igtkan apa la awal2 tu..haha alhamdulillah rezeki tu..
Post a Comment