Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, July 6, 2017

Nenas Labu.

Assalamu'alaikum.

Nenas Labu.


Ini nenas ya. Bukannya labu. Nenas yang kakak aku bawa dari rumah dia di Labu. Hehe.


Besar sungguh buah nenas ni. Ni kalau betul-betul masak ni, manis melecaih rasa dia.


Raya hari tu, kakak aku bawa lima biji nenas yang suami dia tanam kat rumah mereka di Labu. Yang empat buah nenas tu takde la sebesar yang ini. Tapi rasa dia memang manis sungguh. Adik beradik aku yang lelaki tu makan nenas tu mengalahkan orang perempuan makan. Akupun dapat makan dua potong je dari empat buah nenas tu. Nampak tak dia punya tahap kemanisan tu. Haha.


Nenas ni masih muda lagi masa kakak aku bawa balik sini. Makanya, kenalah peram dulu. Ni baru je mula nak masak. Disebabkan takut nenas ni busuk, incase aku terlupa, tu yang hari ni aku potong siap-siap. Kononnya separuh tu nak buat pajeri la tapi rasanya habis makan macam tu je nanti. Lagi pulak aku dah siap potong kecik-kecik dan masukkan dalam peti sejuk. Sambal kicap pulak ada lagi. Apa lagi, laju je la makan. Heh. 


p/s: Akupun ada jugak tanam sepokok nenas ni, benih nenas yang ni jugak la tapi sampai sekarang ni tak berbuah lagi. Rasanya dah setahun lebih dah umur nenas yang aku tanam tu.

0 Tukang Tembak:

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)