Sedar tak sedar dah seminggu kita berpuasa. Apa kata korang
cuba resepi ni sebagai menu untuk berbuka Maghrib nanti.
Menu kali ni pastinya amat menyelerakan. Muehehehe....
KERABU PUCUK PAKU CEMPAKASARI
Bahan2:
2 ikat pucuk paku
1 mangkuk taugeh
1 mangkuk isi kerang
1 genggam udang kering (ditumbuk)
1 genggam ikan bilis (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
5 biji cili api (ditumbuk)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 cawan kelapa goreng (dikisar)
2 labu bawang besar (dihiris)
5 biji cili besar (dihiris dan cincang)
4 biji limau kasturi@1 biji limau nipis
garam secukup rasa
Cara2:
1) Celur pucuk paku sehingga agak layu. Angkat dan toskan.
2) Masukkan semua bahan yang ditumbuk ke dalam bekas.
3) Masukkan pula hirisan bawang besar, kelapa goreng, cili
besar yang telah dicincang dan garam secukupnya. Gaul rata.
4) Masukkan pucuk paku yang telah dicelur tadi.
5) Masukkan pula isi kerang. Gaul supaya sebati.
6) Masukkan taugeh. Gaul rata. (taugeh tak perlu celur).
7) Akhir sekali perahkan hirisan limau nipis/kasturi dan gaul
hingga semua bahan benar-benar sebati dan mesra.
Tips: Bagi yang suka belacan tu, bolehlah letak sedikit. (Tapi
aku tak suka belacan....hehe...)
p/s: Mak aku pepagi lagi dah pergi pasar beli pucuk paku,
taugeh dan kerang. Nampak gayanya petang ni aku kena la
masuk ke dapur. Jahitan aku...??? Aduhaiii.....
~~~~~6.30 petang~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Aku baru selesai buat kerabu pucuk paku ni. Nasib baik aku
tak boleh puasa, dapat la merasa asam garam kerabu tu dulu.
So, takde la yang akan komplen kata tawaq hebiaq or masin...
Ekekekeke.....
.
0 Tukang Tembak:
Post a Comment