Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Wednesday, March 10, 2010

Ada kerja ada gaji.... Malas kerja pergi mati.... huhuhu...

Assalamualaikum...

Ada kerja ada gaji.... Malas kerja pergi mati.... huhuhu...

Dua tiga hari ni aku agak sibuk menyiapkan baju-baju kastemer aku ni termasuklah blouse kakak aku dan baju kurung anak dia. Dah lama sebenarnya blouse tu siap, tapi disebabkan nak pos sekali dengan baju anak dia tu, makanya baru hari ni segalanya selesai. Alhamdulillah...


Sekarang ni pulak, aku sedang bertungkus-lumus menyiapkan baju-baju kastemer yang lain. Cuma yang sedikit melemahkan semangat aku ialah bila ada seorang kastemer ni dah mula buat perangai. Baju dia dah lama aku siapkan dan dah bagipun kat dia, tapi dia masih lagi belum bayar upah untuk 2 pasang baju kurung ber"cuff" tu. Dia kata nak bayar sekali dengan baju yang baru dia bagi kat aku.






Bold
Ni la proses pembungkusan sebelum diposkan. Dah alang-alang nak pergi pejabat pos, apa kata bayar sekali bil-bil yang dah sampai tu. Tinggal bil letrik je yang belum datang lagi ni. Entah berapa la yang kena bayar kali ni.... Adehh.... makin lama makin naik tarif letrik ni kann.... huhuhu....

Maksudnya, dia nak bayar sekali harung la. Alamatnya lambat lagi la aku nak dapat upah dari dia sebab aku kena siapkan dulu baju-baju kastemer lain yang terdahulu hantar kain-kain dorang kat aku. Ya la kan, kena ikut giliran la menjahit ni. Mana boleh dahulukan yang kemudian, dan kemudiankan yang dahulu. Itu dah dikira tak adil dah tu. Lepas tu dia bagitau kakak ipar aku yang dia nak hantar lagi kain untuk buat baju dia dan baju anak murid dia. Takpe la, aku terima je sebab ini dah dikira rezeki untuk aku. Nak buat macam mana kan.... huhuhu...


Hari ni dari pagi tadi aku menjahit dua helai blouse regular kastemer aku. Dah siap dahpun. Tinggal nak jahit baju kurung mak dia lak. Terbantut sekejap kerja ni sebab kena pulak potong kain untuk seorang lagi regular kastemer yang nak pakai baju tu Isnin depan ni. Macam mana aku nak caj untuk kerja yang ASAP ni ehh.. Susah la nak letak harga kat sini. Sedangkan naik harga 2 hengget setahunpun dorang dah bising-bising dan canang sana sini.. Kalau macam ni, lambat lagi la aku nak pegi haji.... sobbssss....


Aku nak fokus pada kerja aku ni. Kadang-kadang rasa menyesal pulak bila buat kerja main-main ni. Tapi nak buat macam mana, sebab nak menjahit ni kena ada mood. Bila mood okay, segala-galanya bermula dari memotong kain, menjahit dan sehinggalah baju tu dipakai oleh kastemer, akan turut okay jugak. Takde dah yang nak komplen kata baju tu tak sedap pakai ke apa ke. 


p/s: Menjahit ni bukan macam buat cokodok pisang ya kawan-kawan. Cokodok pisang tu kalau keras kematu, boleh je baling kat tanah bagi ayam itik makan. Memotong dan menjahit ni kalau dah silap, alamat kena keluar duit sendiri gantikan kain yang rosak tu. Ada sesiapa ke nak tolong bayarkan kain yang salah potong tu??

14 Tukang Tembak:

hatim a.r said...

tunjukla hasilnye betol2 kak.hehe teringin nk tgk rupa hasiltangan anak didik bernard chandran ni

~Kak AZZ~ said...

Hatim~> weiiii.... Akak tak pnh jadi anak murid dia laa.... Sj je ckp memain... Mana mampu nk belajar dgn pereka tersohor tu kannn.... huhuhu...

Nak tengok ke... Nnt2 la ehh... Nak kena buat elok2 ni, nnt boleh tunjuk kat Rizalman... hahaha...

~LP Lum~ said...

salam kak azz~
hehehe.. btl 2 kak.. kalo dah xde mood, camno customer nak pkai baju 2 rasa best... :)
seb baik den nie, xreti menjait.. kalo x, sure smua customer den lari... :p
sbbnya mood den sntiasa xbest... :))

maiyah said...

bleh tmpah kat kak azz kan

ArmaniWhite said...

Cokodok pisang yg keras kematu tu, bagi ayam itik pun dorang tak makan.sbb dorang takde gigi..wakakaka

kucinsiam said...

one day nak try anta kain gak lah..

boley ke?
sudi ke?
hihi....

Erna said...

azz..jahit jangan tak jahit..lagi banyak jahit..lagi banyak masuk...kalau kita dok dekat..akak la regular kastemer azz tau..ni dok jauh..akak beli baju siap je la...

~Kak AZZ~ said...

LP Lum~> Wassalam Linda...

Nasib baik kojo ko jual baju yooo... hehehe...

~Kak AZZ~ said...

Maiyah~> boleh3.... haha....

~Kak AZZ~ said...

Nami~> cehhhh... dorang makan la... Paruh dorang lagi tajam dr gigi taring akak tauu....wakakakaka....

~Kak AZZ~ said...

Ween~> errrr......errrrr.....errrrrr.... hehehe....

~Kak AZZ~ said...

Kak Erna~> Ni tgh pulun jait la ni kak... Nak kata masyuk sgt tu takde laa... tapi boleh la lepas kalau nk buat beli novel.... hehehh...

Monkey D Luffy said...

jangan x bayar sudah!

~Kak AZZ~ said...

Ah Fatt~> Tak bayar tu belum pernah terjadi.. Yg selalunya lambat bayar je... Baju dh siap pakai 2/3 kali tapi upah belom langsai dibayar...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »