Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Friday, February 25, 2011

SAYANGI JANTUNG ANDA.. Dupdapp... Dupdapp...

Assalamualaikum...

Aku cuba la klik kat satu iklan Nuffnang ni. Rasa macam tertarik pulak nak masuk kat page tu. Pastu bila masuk je kat situ, keluar la kempen Make Malaysia Heart-Healthy dari Quaker Oat ni. Korang tentu dah tau kelebihan makan oat ni kan. Jadi, tak payah la aku nak terangkan lagi. Senang cerita, quaker oat ni bagus untuk kesihatan jantung kita.

Sebenarnya, aku tertarik kat beberapa resepi kat page tu.. hehe.. Dan aku CnP aje satu resepi kegemaran ramai ni. Lepas ni boleh la buat sendiri kat rumah. Jimat sikit bajet sebab satay sekarang ni dah makin mahal..


CHICKEN SATAY


Ingredients

2 stalks lemon grass, thinly sliced

3 shallots, sliced

1 cm turmeric root, sliced

1 tsp salt

2 Tbsp sugar

3 Tbsp oil

500 g boned chicken, cut into 1 cm cubes


Directions

  1. Pound lemon grass finely in a mortar and pestle. Add shallots and turmeric and continue pounding to make a fine paste. Stir in the salt, sugar and oil and add this to the chicken, mixing it in well. Cover and set aside for 1 hour before threading chicken on bamboo skewers. Grill satay over hot ambers for 2 – 3 minutes per side, occasionally basting with a lemon grass “brush” dipped in a mixture of oil and water.

QUAKER SATAY SAUCE

100 g peanuts

6 dried chillies, cut into 2 cm lengths and soaked in hot water till softened

8 shallots, sliced

1 tsp shrimp paste (belacan)

1 clove garlic, sliced

3 Tbsp oil

1 stalk lemon grass, bruised

2 cups (500 ml) water

60 g Quaker instant oatmeal

1 tsp salt

3 – 4 Tbsp sugar

Directions

  1. Place peanuts in a wok and fry on low heat till crisp. Cool 10 minutes and chop finely in a food processor (or pound in a mortar and pestle). Set aside.
  2. Drain chillies and place in an electric blender with the shallots, shrimp paste, garlic and just enough water to enable the blades to turn.
  3. Heat oil in a medium size saucepan and fry blended paste on low heat until fragrant and oil surfaces. Add lemon grass, water and chopped peanuts. Bring to the boil and simmer about 15 minutes.
  4. Add Quaker oats, salt and sugar to taste. Cook till thickened and if sauce seems too thick, adjust consistency with a little additional water.


Aku kata: Jom pakat ramai-ramai makan Quaker Oat jom.. Apa yang penting, jauhi dadah, arak dan juga rokok.. Ada lagi tak..??

**Satu je perkataan BM kat dalam resepi tu... Nampak tak..?? Hehehe...

6 Tukang Tembak:

Fariq said...

ceh.. baca tajuk mcm saspen je.. ingatkan nak cite pasal :asap tadi.. :p

latest -
-Apa Kata Mereka Tentang Blog Lucah

kakpah said...

okay gak ni terai buat kuah kacng campur oat.

~ Cik Azz ~ said...

Fariq>

Hahaha.. Malas ahh nak citer pasal asap2 ni.. Pening..

~ Cik Azz ~ said...

Kak Pah>

Akak try la dulu yoo.. Kok sodap nnt, bgtau la... hehe...

Cik Ina minat Do do Cheng said...

kombinasi kacang ngan oat mesti sedapkan.boleh cuba buat kuah kacang cam tu.

~ Cik Azz ~ said...

Cik Ina>

Cuba la buat.. Kalau tak buat, tak tau hasilnya.. kan...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »