Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Thursday, April 28, 2011

Kuda hitam aduhhh... kuda hitam...

Assalamualaikum...

Kuda hitam aduuhhhh kuda hitam....
Tak dihitung namun berbahaya...
Lari tenang aduuhhh pelan-pelan...
Tau-tau bisa nyampai duluan...


Kalaulah naik kuda hitam...
Lari kencang, nafaspun panjang..
Kalaulah punya pacar hitam..
Walau hari panas, senyum senangggggg...

Jangan marah aduuhhh abang-abang..
Hati-hati hidup di dunia...
Jangan pandang remeh, pandang ringan...
Aku nyanyi bukan sembarangan...

Mungkin ada yang berkata ini hanyalah sekadar lagu sahaja. Dan mungkin jugak ada yang berkata aku ni tak habis-habis dengan lagu. Tak kisah la apapun tanggapan orang tentang ni. Aku suka mengambil contoh melalui lirik lagu kerana bagi aku banyak yang tersirat di sebalik lirik tersebut. 
=============================
Pada Selasa, pihak berkuasa New Zealand telah menahan lapan lelaki dan dua wanita dari Malaysia yang menyamar sebagai pelancong berkumpulan selepas menemui hampir 1 kg syabu yang disembunyikan di dalam kasut mereka ketika tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Auckland. Nilai dadah tersebut di jalanan adalah dianggarkan RM2.4 juta sekilo. Ahad lalu, Timbalan Menteri Luar, Datuk Richard Riot Jaem dipetik sebagai berkata, hampir separuh daripada 1,880 rakyat Malaysia yang ditahan di luar negara adalah melibatkan kes percubaan menyeludup masuk dadah. 

Sebahagian besar daripada mangsa-mangsa ini dijadikan keldai dadah selepas berkawan dengan agen sindiket dadah melalui rangkaian sosial Facebook. 

Berhati-hatilah agar tidak menjadi mangsa. Jangan la terlalu ramah dengan menerima semua request dari orang luar yang tidak dikenali walaupun mereka sekadar ingin berborak kosong ataupun menjadi rakan game kat fesbuk tu. Jangan terlalu seronok berborak secara tersembunyi atau chat online kerana kita mungkin akan alpa seketika. Dalam kealpaan itulah kita tergoda dan memberikan segala butiran peribadi tanpa disedari. Pengalaman mengajar aku agar tidak terus melayan chat online.
p/s: Baru lepas tengok rancangan 999 mengenai warga Afrika yang pandai menggoda dengan ayat-ayat power mereka. Risau dengan anak-anak buah yang gemar sangat chat online dan semakin terdedah dengan semua gejala tak sihat ini. Lindungilah kami dan keluarga kami dari segala mara bahaya ini Ya Allah... 

2 Tukang Tembak:

Acik Erna said...

azz..nasib baik..segalo umat manusia dari luar malaysia akak abaikan yo..takut..

~ Cik Azz ~ said...

Kak Erna>

Bukan orang dr luar je kak.. Orang dari dalam negarapun ada yg buat kerja2 macam ni.. Lagi baik jangan terima request tu kalau kita tak kenal sape dorang...

Ehhh... Kitopun tak konal gak kan... hehehe...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »