Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Thursday, May 12, 2011

Cara untuk tambah ADD A GADGET kat atas HEADER..

Assalamualaikum....

Cara untuk tambah ADD A Gadget kat atas HEADER..

Kali ni aku nak cuba bagi tutorial untuk menambahkan ruang ataupun add a gadget kat atas header bagi sesiapa yang ingin meletakkan iklan Nuffnang kat situ. 

Sebelum buat apa-apa perubahan, sila backup template korang dulu ya. Bila dah buat perubahan, jangan terus tekan SAVE, tapi tekan PREVIEW dulu. Jika takde ERROR yang keluar, barulah tekan SAVE.

Sepertia biasa, masuk kat Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates > Ctrl + F > dan tulis perkataan showaddelement kat tetingkap yang keluar tu seperti gambar kat bawah ni:


Lepas tu, korang hanya perlu tukarkan angka '0'  dan perkataan 'no' tu iaitu yang bernombor 2 dan 3 seperti gambar di bawah:


Tukarkan '0' tu kepada angka yang dikehendaki. Kalau nak tambah dua (2) ruang kat atas header tu, maka gantikan '0' tu dengan '2'. Manakala perkataan 'no' tu ditukarkan menjadi 'yes' dan ianya akan kelihatan seperti gambar di bawah:


Bila dah PREVIEW dan takde ERROR, boleh la tekan SAVE. Lepas tu barulah boleh drag gadget atau alihkan iklan Nuffnang tu kat atas header. Perlu diingatkan bahawa hanya iklan Nuffnang berbentuk LEADERBOARD (728 X 90) yang perlu berada samada di atas ataupun di bawah header.

Semoga ini dapat membantu. Kalau tak menjadi, cuba dan cuba lagi. Jangan malu untuk bertanya kepada Encik Google ya.. Jangan tanya aku sebab akupun tak pandai sangat bab-bab tutorial ni. Sikit-sikit tu bolah la...

p/s: Sekadar berkongsi sahaja. Kalau tak menepati apa yang dicari, maafkan aku ya..

6 Tukang Tembak:

Azariah Kamis said...

ooooo..begittu..heee
:)

~ Cik Azz ~ said...

Azariah Kamis>

Iye.. Begini la ceritanya... heeee....

Tenkiu ya singgah dan komen.. Nanti datang lagi tau... haha...

eT said...

hehe...me ikut dan jek boh gadget kt blog ikut template design tuh...:p

~ Cik Azz ~ said...

eT>

Kalau template yg dah sedia ada design cmtu, okay la, senang je kerja.. Ni ada jugak template yg takde ruang kat atas header tu... Tu yg kena cari jalan alternatif tu.. ceewaahh... haha...

Nicky Nik said...

jadi pon...trima kasih kak...

~ Cik Azz ~ said...

Nicky Nik>

Sama-sama.. :-)

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »