Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Wednesday, May 11, 2011

Kalau panas, kita tolonglah sejukkan... :-)

Assalamualaikum...

Kalau panas, kita tolonglah sejukkan... :-)

Panas betul sekarang ni kan..? Aku ingatkan kat tempat aku je yang panas. Rupa-rupanya semua tempat panas. Duduk dalam rumahpun dah berbahang dah. Rasa macam ada bara api kat sebelah badan. Pegang lengan sendiri rasa macam pegang buluh lemang yang baru masak.. 

Macam mana la dengan orang yang kerja bina bangunan tu ehh. Kesian kat mereka yang terpaksa berjemur di bawah pancaran matahari demi mencari sesuap nasi. Orang yang kerja kat tempat yang ada aircond tu patut bersyukur sangat-sangat...

Bagi mengurangkan tahap kepanasan ni, apa kata kita pakat ramai-ramai pindah dan tinggal kat pinggir sungai. Kalau dapat bina 'rumah' macam kat bawah ni, okay jugak, kan... Asal panas je, boleh celup kepala kat dalam air tu. Kalau nasib tak baik, terus kepala tu kena ngappp dengan sang buaya... kehkehkeh...

Semuanya percuma kat sini. Tak payah bayar 30 sen kalau nak melepas... hakhakhak..

p/s: Gambar ni aku cilok kat page Ujang... heeee... Jom pakat ramai-ramai Like page Ujang ni. Dia sempoi dan tak sombong.. Orang noghori manade sombong, kan.. kan.. kan... :-D

13 Tukang Tembak:

cik aletheea : said...

ye lar cik azz...
lately nie mmg super gile nye panas x henggat.
malam2 berkipas pun, peluh turun laju x henggat.
asal terbangun tedo dok kipas2 balik.
tp kalu dpt yang mcm gambar cik azz tue mmg nekmat ar time-time mcm nie..ditambah lak dgn kicau burung, unggas2..deruan air pergh... nekmat..nekmat..( imiginasi melampau kesan tahap panas yg x henggat nie)

Aimi dan Pakcik Hashim said...

kang tergolek jatuh susah gak

kakpah said...

botul..botul.. oghang negori mano ado sombong. contoh e ehmm...ehm.. eden nia..

Angah said...

sama la...perak mari pon talak sombong punyer...

~ Cik Azz ~ said...

Cik Aleethea>

Hehe.. Panas2 pon sempat lagi berimejinasi tu.. Jangan sampai berhalusisasi dah la..

halusisasi ke halusinasi ehh... blurr jap panas2 ni... =)

~ Cik Azz ~ said...

Kak Pah>

Kihkihkih... Boto la tu kan... Sombong2 pun bukan dapek apo..

~ Cik Azz ~ said...

Aimi dan Pakcik Hashim>

Kalau tergolek, naik la balik...

Apa yang tergolek jatuh tu..?

Errr.... hahaha...

~ Cik Azz ~ said...

Angah>

Err... Ye ke..? Rasanya macam ada je orang sana yang sombong... huhuhu..

Tp bukan Angah la, orang lain yg sombong tu... ngehh3...

Angah said...

ooh ye ke ada org kume yg sombong, tak pe nanti aye babab dia..

~ Cik Azz ~ said...

Angah>

Wahaha... Babab kat montot dia ehh...

~ Cik Azz ~ said...

Cik aletheea>

Haha.. sampai cmtu sekali berimejinasi ehh... Bahaya ni.. heee..

~ Cik Azz ~ said...

Aimi dan Pakcik Hashim>

Tergolek bukannya sakit.. Jatuh dalam air, best lagi ada laa...

err.. apa yg tergolek tu ehh..??

:P

~ Cik Azz ~ said...

Kak Pah>

Iyoo... boto mek amek tu... hehe...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »