Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Wednesday, May 25, 2011

Cerita ceriti..

Assalamualaikum...

Cerita ceriti..
Pasal internet dan roti... :D

Semalam line internet buat hal. Aku buat report kat talian 100 pasal talian telefon yang tak okey dengan line streamyx yang putus-putus. So, tengahari tu, orang TM iaitu En. Rajan datang rumah tengok apa yang patut. Belek sana, belek sini, dia kata wayar ada problem. Tak lama lepas tu dia kata telefon pulak yang ada problem dan dia tukar dengan telefon yang baru. Lepas tu okay dah bab telefon ni. Sebelum dia balik, aku sempat tanya kat dia, berapa lama boleh tahan ni..? Maksud aku tu, talian telefon tu la. Lepas tu dia  jawab, saya mana tau. Saya bukan Tuhan.. Ayoyoyoo.. Waaakenaaa bebbb... Paappp...!!!

Ingatkan bila talian telefon dah settle, internetpun okay la. Rupa-rupanya terus takde line..! Huuwaaa...!!! Akupun call lagi talian 100 tu dan bagitau masalah ni. Lama jugak masa yang diambil untuk mendengar penerangan dari orang tu. Kejap-kejap dia cakap terima kasih kerana menunggu. Kadang-kadang dia cakap  yang dia nak mintak kerjasama aku. Maksud dia tu, kalau dia tanya apa-apa, aku bagi respons la. Nasib baik suara ko sedap dik, layankan aje laa.. hehe.. Ehh, dia ni lelaki ya... :P

So, pagi ni sekali lagi orang TM iaitu En.Zaki datang rumah tengok apa yang perlu. Lama jugak dia dok godek-godek check komputer kat rumah ni. Lastly, dia kata card pc dah rosak dan modem ikut terjejas. Card apa yang rosak tu, aku tak tau.. Yang aku tau, line kembali okay je.. kehkehkeh. Dan sekejap tadi, orang dari TM call dan tanya samada internet dah okay ke belum. Aku kata okay dan diapun tutuplah report aku tu. Terima kasih la pada semua yang terlibat dalam menjayakan misi ni ya... :-)

Hari Isnin hari tu aku try buat roti ni.. Layan gambar je la ya. Resepi boleh jenguk kat sini.. =D

1- Sukatan untuk air. 2- Loyang yang digriskan. 3- Bahan A. 4- Bahan B.

5- Doh yang telah diuli. 6- Doh yang dah naik dan ditumbuk2 bagi keluarkan udara. 7- Canai doh. 8- Gulung.

9- Potong kecil doh tadi. 10- Canai. 11- Sapukan butter, taburkan sedikit gula. 12- Taburkan coklat chip.

Inilah hasilnya.. Sepatutnya kena biarkan doh naik dulu sebelum dibakar, baru la nampak gebu.. =D

Ini yang aku dapat.. Tidak termasuk dalam gambar 4 keping yang dah aku ngaapp.. Lapar punya pasal... haha...

p/s: Asyik mencuba resepi je sampai baju kastemer lupa nak jahit.. Baju raya kakak aku satupun tak berusik lagi ni.. huhuhu...

10 Tukang Tembak:

KAIEZU said...

Nak tempah kueh raya leh dak nati kak azz?

Angah said...

bila la angah nak rajin buat kuih muih macam cik azz ni..

Aimi dan Pakcik Hashim said...

dpt layanan 1st class dr TM ler ko

Acik Erna said...

azz..ayo ai..bertocang roti azz..mosti sodap ni..

cik aletheea : said...

wah...
bestnye resepi nie...
kene cuba..kene cuba... kene cuba...

~ Cik Azz ~ said...

KAIEZU>

Boleh.. tp tempah kt kakak ipar akak la ehh.. sbb dia mmg bisnes juih raya ni.. Akak tukang makan je... haha...

~ Cik Azz ~ said...

Angah>

Akak ni manade rajin.. Ni semua ikut mood je ni... Nnt Angah punya mood rajin tu datang la.. Kena seru sikit mood tu... ;)

~ Cik Azz ~ said...

Aimi dan Pakcik Hashim>

Kalau dah rumah aku je yg ada problem, kena la dorang datang.. Kang takde kerja lak dorang tu nak buat... haha..

~ Cik Azz ~ said...

Kak Erna>

Kalau bagi kek orang jenis pemakan, sodap ke, tak sodap ke.. dio totap makan..

Kok bg kek org yang cerewet pasal makan2 ni.. mmg payah la dio nak makan.. yg sodap pun dikato ehh tak sodap.. ado yoo yg tak kono... haha..

~ Cik Azz ~ said...

Cik Aletheea>

Sila2 cuba sekarang ya... haha...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »