Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Thursday, September 15, 2011

Cara untuk ADJUST jarak atau kedudukan ICON bagi HIDDEN SHOUTBOX...

Assalamualaikum...

Cara untuk ADJUST jarak atau kedudukan ICON/GAMBAR bagi HIDDEN SHOUTBOX...

Aku rasa ramai blogger yang dah buat hidden shoutbox kat blog masing-masing. Sememangnya hidden shoutbox ni menjimatkan ruang sebab hanya icon/gambar shoutbox tu je yang kita nampak sedangkan kotak shoutbox tu tersembunyi dan hanya akan keluar jika kita klik icon/gambar tersebut...

Namun begitu, ada juga icon/gambar shoutbox tu yang jauh kedudukannya dari kotak shoutbox. Dah macam bergaduh la pulak, kan. Yang icon/gambar dok kat sebelah sini, dan si kotak tu pulak dok kat sebelah sana. Sepatutnya kedudukan kedua-duanya kenalah rapat, barulah betul boleh jadi kawan baik.. hikk..

Secara ringkasnya, aku takde la nak bagi code penuh untuk hidden shoutbox tu sebab aku rasa semua code tu sama je kecuali url code untuk icon tu je yang berbeza mengikut gambar yang kita gunakan. Aku cuma nak bagi penerangan cara nak adjust jarak antara icon/gambar tu dengan kotak shoutbox tu je berdasarkan experimen yang telah aku buat... :P

Perhatikan angka yang aku gunakan untuk setiap bahagian code hidden shoutbox blog aku ni.. Sila zoom-in untuk lagi jelas...

-1-

-2-

-3-

Nampak tak angka yang dalam kurungan tu..? Angka ni korang perlu ubah setiap kali korang tukar icon/gambar kat sebelah kotak shoutbox tu jika jaraknya tidak fleksibel. Akan TETAPI, angka-angka tersebut PERLULAH SAMA ANTARA KETIGA-TIGANYA SEBAB jika salah satu daripada angka tu tak sama, maka kedudukan atau jarak icon atau gambar yang digunakan TETAP tidak akan serasi dengan kotak shoutbox. Sebab tu kadang-kadang ada icon/gambar yang terpelanting jauh keluar ke kiri dan ada juga icon/gambar yang seakan-akan tersepit kat tepi skrin.. Kalau icon/gambar tu gambar kucing, tak ke kesian kat dia dok tersepit kat situ... hikkk...

Harap korang faham dengan apa yang aku cuba terangkan ni ya.. Jangan takut untuk mencuba menukar angka-angka tu sebab code ni kita letak kat sidebar je dan bukannya kat Edit HTML.. Tukar dan save.. Jika tak sesuai, tukar dan save lagi.. Don't give-up..

Ini contoh hidden shoutbox untuk blog aku. Icon/gambar tampak serasi dan berdekatan dengan kotak shoutbox tu.. Dan bila klik close, icon/gambar tu betul-betul berada kat tepi skrin dan tidak termasuk ke dalam ataupun nampak separuh je.. 

p/s: Selamat mencuba ya.. :)
**Kalau nak code untuk hidden shoutbox ni, boleh copy paste dari sini.. scroll sampai bawah... :)

6 Tukang Tembak:

Phat said...

kopalo den ni la tgh domam poning..baco tutorial kak azz lae bertambah poning den jadi eh...hehehe..x roti boto den buek hidden2 ni doh

otaigurl said...

mmg nak tembak ni..bru tahu camne nak buat hidden shoutbox..b4 this org yg buat kan:)

APAN said...

haha...harap maklum, sy agak kurang paham gak.sebab x terlibat langsung dengan gejala hidden shoutbox ni.huhu...

~ Cik Azz ~ said...

Phat>

Ayoo ehh laa... Kok poning tak payah la buek.. Kang dongan ekau sekali kono hidden.. hehe..

~ Cik Azz ~ said...

Otaigurl>

Sila2 buat..

Tembak tu jangan lak tersasar.. hehe..

~ Cik Azz ~ said...

APAN>

Huhuhu... Hidden shoutbox ni konon2 nak jimat ruang laa..

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »