Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Tuesday, November 1, 2011

Entry tertunggak.. hahaha...

Assalamualaikum..

Entry tertunggak.. hahaha...


Entry ni aku taip masa aku kat Nilai hari tu. Namun disebabkan takde mood nak berblogging masa tu, maka entry ni aku simpan dulu kat dalam draft. Ni baru je nak publish. Kiranya ni entry basi la.. Kalau nak baca, silakan.. Kalau tak nak baca, takde hal punya.. Biar aku sorang je yang baca... kehkehkeh..

It's been a week aku kat Nilai ni. Dah rasa macam mendap je otak aku ni haa... Mujurlah sehari lepas sampai sini aku pergi cuci mata kat Nilai 3. Mendapat la tiga keping tikar terbang dengan dua helai karpet murah. Murah-murahpun , mendap jugak la duit mak aku. Mendapat la si Pakistan penjual tikar terbang tu... Lepas beli tikar tu, terus je balik. Niat memang nak beli tikar, so, jangan melencong dari tujuan asal.. Bahaya kalau tersasar... ahahaha...

Then, tikar-tikar tu semua ikut abang aku balik ke rumah dulu sebab kereta kosong. Rupanya, kakak ipar akupun beli sehelai tikar terbang tu jugak. Masing-masing dah ada plan untuk penuhkan kereta yang kosong tu. Bijaknya kepala otak kitorang.. Selalunya asal nak beli tikar je, kereta penuh dengan orang dan barang. So, masa kereta takde penumpang ni la kasi sumbat dengan tikar-tikar ni... kehkehkeh...

Lepas tu, dari hari Isnin sampai Rabu aku duduk kat rumah kakak aku ni je. Boringnya Tuhan aje la yang tau. Kalau kat rumah sendiri, takde la boring sebab dah namanya rumah sendiri. Kat sini boringnya lain laa... Boring sebab apa tau..? Sebab kat sini takde kedai yang berdekatan. Kalau nak beli barang, mesti kena pergi pekan Nilai tu haa.. Jauh la jugak sebab kena naik kenderaan. Kalau kat rumah aku, bersepah-sepah kedai. Nak jalan kakipun boleh.. Ni tak, nak beli telur satu sarangpun kena pergi Mydin kat Nilai nun... Tak berbaloi rasanya... huhuhu..

Khamis, aku pergi Kuala Lumpur dengan dua orang anak buah aku. Memang dah plan nak pergi hari Khamis tu sebab takde la ramai sangat orang kat area jalan TAR tu nanti. Aku nak pergi cari tracksuit tapi tak jumpa lak. Lepas tu adik aku kirim belikan baju untuk anak dara dia. Tak jumpa tracksuit yang aku berkenan, aku beli pulak sebuah beg galas. Lepas tu, budak berdua tu masing-masing beli selipar. Penuh la beg baru aku tu dengan empat pasang selipar... huhuhu...


Penat berjalan, pergi penuhkan perut kat Sogo walaupun aku sebenarnya tak suka makan kat sini. Masuk ni dah tiga kali aku makan kat atas tu dan makanannya sangat la tidak sedap. Kali ni aku makan laksa penang yang masam bercampur manis. Semangkuk lima hengget. Tak sedap tapi mahal.. Lepas tu tergigit daun apa tah. Ingatkan daun kesum tapi rasa dia semacam je.. Mungkin daun pudina kot... Makan jugak la laksa tu sebab perut dah lapar. Kang kalau aku pengsan, siapa lak yang nak angkat... :P

Budak dua orang ni laju je makan.. Berlendir je kuah mee tu aku tengok... Idok la aku nak makan benda cenggini... 

Sebelum balik, beli sedikit buah tangan berupa makanan untuk orang yang tinggal kat rumah. Balik awal sebab tak nak bertembung dengan orang balik kerja. Itupun aku terpaksa berdiri dalam LRT dari Sogo tu sampai ke Bandar Tasik Selatan dan berdiri pulak dalam komuter dari situ sampai la ke Nilai. Krem kejung betis aku ni... gggrrrr....

Ohh ya, masa pergi tu, kitorang turun kat TBS dan jalan-jalan kat dalam tu sekejap. Kalau singgah situ masa balik nanti, konpem badan dan kaki dah penat. Tu yang singgah masa pergi tu sebab tangan masih lagi kosong takde barang. Tempat pertama yang dituju ialah tandas... hahaha.. Bila lagi nak lepaskan hajat kat tempat yang canggih ni, kan.. Tapi.... Tapi.... Tapi... Tandas dia punya la jauh nun di hujung sana... Kalau siapa yang sistem penahanan dia tak kuat, mau ada yang terburai kat tengah-tengah laluan tu... Terburai kentut takpe sebab tak kan ada yang dengar sebab laluan tu lengang je.. Jangan terburai isi perut dah la... huhuhu...

Siap ada kerusi meja kat tempat salin pampers baby tu.. Kalau ada wifi free, boleh berfesbuk kat situ... Para ibu kan suka berfesbuk.. :P


Tanda aku dah sampai kat sini.. ahakkk...

p/s: Lepas ni kalau turun Nilai lagi, aku nak pergi Port Dickson lak.. Tapi sekarang ni musim hujan.. Ombak mesti besar.. Takutttttt... huhuhu...

**TBS = Terminal Bersepadu Selatan = Stesen bas untuk ke selatan (Melaka - Johor - Singapura).

6 Tukang Tembak:

ummiarissa said...

TBS apa?tumpang tanya sikit..sebab ibu pun tumpang berfesbuk kat tandas comel tu sambil salin pampers anak..he he he

Mahalnya laksa 5 hengget?

~LP Lum~ said...

salam kak azz~

ahaks~ memang skang ngah musim ujan.. pd takat nie xde ar ombak tinggi laie.. ombak cam biasa aje tngginya, msih dlm kawalan kata org kaji cuaca... :)

Acik Erna said...

kalau nak turun pd nanti jangan lupo bagi tau yo..azz..

~ Cik Azz ~ said...

UmmoArissa>

TBS = Terminal Bersepadu Selatan... Terminal bas yang canggih macam airport tu laa.. hehe..

Memang mahal laksa tu.. Rasa tak berbaloi dengan harga.... huhuhu...

~ Cik Azz ~ said...

LP Lum>

Waalaikumussalam Lynda...

Ombak kecikpun bahaya jugak... :P

~ Cik Azz ~ said...

Kak Erna>

Maleh la nak bagitau kak... Sogan lak sey kalau terserempak dgn akak nanti...

Sey ni mmg jonih sogan nak jumpo orang.... huhuhu...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »