Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Thursday, November 24, 2011

To lol.. Apa ni..??

Assalamualaikum....


To lol.. Apa ni..??


Dulu, sewaktu aku mula-mula melayari dunia IT ni, selalu sangat aku nampak perkataan lol ni berlegar di mana-mana. Masa tu, apa yang aku fikirkan ialah orang yang menulis lol tu seorang yang agak kurang ajar. Kenapa tau..? Sebab dia sesuka hati je cakap orang to lol. Macam la dia seorang aje yang cerdik, nak cakap orang lain to lol


Disebabkan tak puas hati bercampur geram dek perkataan lol tu, maka akupun berbaik-baik la dengan atok gugel.. Aku tanya kat atok tu secara sopan santun apa maksud lol tu... Ye la, buatnya aku tanya lol tu secara drastik, takut terpengsan pulak atok gugel tu, kan.. Kang dia ingat aku kata dia to lol.. Tu yang kena tanya secara berhemah tu... kehkehkeh...


Akhirnya, dapat jugak aku jawapan mengenai singkatan lol tu. Rupa-rupanya lol tu bukan bermaksud to lol. Bukannya orang tu nak kata kita ni to lol. Aku ingatkan lol tu singkatan dari perkataan to lol... Rupanya aku yang silap mentafsir. Maafkan aku.. huhuhu...  Maksud lol yang sebenarnya ialah laugh out loud. Kalau ditransformasikan dalam bahasa kita, maksud dia ialah ketawa berdekah-dekah. Kalau nak lagi mudah faham menurut kamus budak-budak zaman sekarang ni, lol tu adalah ketawa sampai tak hengat doniaaa... hahaha...

Ni menangis ke meroyan ni...? Ehehh....


Banyak jenis lol yang boleh ditransform-kan samada melalui gambar ataupun pelbagai jenis tulisan serta smiley emoticons. Tapi, aku selalu gunakan simbol :)) ni je.. Kadang-kadang aku buat simbol camni (:)))))>< .. Entah betul entah tidak, aku main hentam je.. haha..

Kah.. Kah.. Kah.... 

Rasanya macam tak sesuai pula nak tulis lol tu sendiri, sebab takut ada orang lain yang tak faham maksud lol tu sebagaimana aku dulu. Oleh itu, sebelum ada orang yang terasa dengan lol tu, baik jangan gunakan sebab bukan semua orang yang tahu akan benda-benda macam ni.. Lain la kalau budak-budak muda sekarang ni. Dorang memang arif sangat pasal simbol-simbol ni... Oopppsss...!!!

p/s: lol mengikut versi dan persepsi aku membawa maksud love or leave.. Boleh pulak main ubah-ubah... Sukahati laa... hehehe..

14 Tukang Tembak:

noonaQQ said...

kahkahkah,, <<<----mcm ni kan lebih kurg kak azz..haha

Za said...

eh...love or leave ek kak azz???
bukan laught out loud ke?ggrrr..byk gila mksud dia sekarang..hahahaha

Acik Erna said...

azz..akak pun heran..selalu jumpo..tapi tak rajin nak tanyo atol google..akak biarkan yo walau pun tak faham..

miss ct said...

Assalamualaikum..
kak azz..ct pun xtau mksdnya..bila tanya bdk2 kat bcr, baru tau mksdnya...org zmn lama, mana tau bhs zmn moden ni..mcm2 lah bhs zmn moden ni smpi ct naik pening...

MizzMulan said...

mulan baru tau ayat baru dari kak azz...LOL <-- LOVE OR LEAVE =) :muah thnks kak azz

Phat said...

eden dulu buek2 paham padohal x paham

APAN said...

sy bukan pengguna perkataan ni...ingat ke lots of love maksudnya...

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

NoonaQQ>

Ha'ah.. Camtu la gamaknya.. Tp Noona tak sesuai nak gelak cmtu kot.. hikk..

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

Za>

Kalau ikut yg asal memang la laugh out loud... Tapi yang ni versi akak... Ada je org kata lots of love... Sukahati je kan.. hehe..

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

Kak Erna>

Tu la kan.. Bukan semuo orang faham bondo2 camni..

Sey tak faham kak, tu yang sey gugel tu.. huhu..

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

Miss CT>

Waalaikumussalam CT..

Tu la pasal.. Mujur ada yang nak menjawab dan bagitau maksud dia.. Buatnya semua buat tak tau je, terpaksa la gugel jugak, kan...

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

MizzMULAN>

Heii.. Yang ni versi akak laa.. Ko jangan ikut sangat akak ni.. hehe..

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

Phat>

Wahahaha.. Okay gak buek cmtu... adehh...

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

APAN>

Entah la... Orang sekarang ni banyak sangat yang nak dipendekkan... Kadang2 sampai memeningkan kepala mikir..

lots of love ehh... ahahaha...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »