Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Thursday, January 19, 2012

Apa ada kat belakang rumah dan dalam rumah..?

Assalamualaikum...

Apa ada kat belakang rumah dan dalam rumah..?

Belakang rumah mak aku ni dah macam hutan kecil sebab banyak pokok. Ada pokok yang dijaga seperti pokok pisang dan ada juga pokok yang tidak diberi perhatian seperti pokok rambutan. Musim buah je baru nampak pokok tu.. hehe.. Itu pokok rambutan kat belakang rumah. Kalau pokok yang kat depan rumah, hari-hari tengok.. 


Nampak tak..? Ada dua tandan pisang menghitung hari untuk ditebang... Suka la mak aku tuu... ehehh...


Pisang lagi.. Yang ni dalam kawasan berpagar. Tanah macam tak sesuai sebab rendah dari jalanraya dan terlalu lembab. Kalau hujan, air boleh bertakung... 


Sejak abang aku balik sini, dia la yang selalu bersihkan kebun kecil ni dengan mak aku. Aku kurang suka pergi kat belakang rumah ni.. Pertamanya, sebab dulu aku pernah ternampak ular hitam. Ada la beberapa kali nampak, tu yang aku fobia tu. Keduanya, tanah kat sini banyak sangat semut hitam. Pantang silap pijak je, dah penuh merayap kat kaki. Nampak je kecil semut ni. Tapi bila menggigit, mau bengkak dan meninggalkan parut. Yang ketiga pulak sebab banyak nyamuk. Aku tak suka nak dermakan darah aku kat dorang.. kehkehkeh.. So, aku jaga bahagian depan dan dalam rumah manakala abang aku jaga bahagian belakang rumah.. Barulah adil, ya tak..?


Rama-rama atau kupu-kupu..? Entah, akupun tak pasti.. Dia asyik ikut aku je.. 


Menumpang... Macam aku jugak la yang menumpang rumah mak aku ni.. Harus sedar diri.. :-)


Okay, habis dah part belakang rumah. Malas nak cerita banyak sangat. Bahaya... ehehh.. Sekarang ni yang ada kat dalam rumah pulak.. Saksikan la wahai duniaa... huhuhu...


Hamboii... Hamboii.. Hamboii... Sedap betul dia bergulung.. Dah macam tenggiling dah... 


Dia lagi...? Dia memang suka tidur kat atas ironboard ni. Tak tau la kenapa.. Bajet manja tapi kena jugak lepuk dengan aku.. Siapa suruh tak dengar kata... kehkehkeh...



Itu je kot entry yang berkaitan. Sekarang ni aku nak tambah sikit.. ehehh....

Mood aku sekarang ialah melayan drama Korea kat Maaduu.. Dah berzaman aku tak tengok Korean ni. Last sekali aku tengok Boys Over Flowers kat astro dulu. Lepas tu dah tak tengok dah.. Dulu pernah tengok kat maaduu ni tapi line streamyx masa tu selow ya amat, then aku stop sekejap. Ni baru nak mula balik sebab line dah macam okay sikit, so, boleh la mula melayan .. At least, aku boleh belajar perkataan baru menerusi subtitle yang ada kat situ.. Bagus jugak dorang buat subtitle dalam BI ni, kannn...

Maaf banyak-banyak sebab aku dah jarang tinggalkan komen kat blog kawa-kawan. Tak komen bukan bermakna tak baca. Aku baca jugak la, cuma takde mood nak mengomen. Tersalah komen nanti ada pulak yang kata bukan-bukan. Kata aku nak ngorat dia la.. Kata aku ni gedik la.. Kata aku ni laser la.. Kata aku ni perasan bagus la.. Kadang-kadang tuan punya blog tak kisahpun kita nak komen apa. Cuma, ada kalanya kawan-kawan yang perasan 'rapat' dengan dia yang banyak songeh dok jadi batu api. Masing-masing bajet 'hot stalker''... haiiyaaa... Malas nak layan orang macam ni.. Buang masa aku je..

p/s: Terima kasih banyak-banyak pada yang rajin singgah kat blog aku ni.. Jangan serik ya datang sini.. O__o

8 Tukang Tembak:

Acik Erna said...

azz..tak serik pun..kalau ado maso..tak lopeh peluang..mesti nak kesini..twengok gambar pokok pisang tu..bukan mak azz yo suko..akak pun suko..

APAN said...

mcm2 krisis betul la. ni kes mende lak la ni :)

~ Cik Azz ~ said...

Kak Erna>

Mokasih kak sbb suko datang sini.. Kadang2 sey malu gak sbb blog sey ni ontah apo2 yoo.. huhuhu..

Kok akak dokek, buleh gak sey hulur duo tigo sisir pisang tu kek akak.. hehe..

~ Cik Azz ~ said...

APAN>

Manade krisis laa.. :-)

Cool sokmo, kan... hehe..

APAN said...

sedikit penambahan...sy kalau komen and memerlukan jawapan, saya subscribe komen tu.jngan risau...kan senang kalau install intensedebate.senang nak reply :)

~ Cik Azz ~ said...

APAN>

Ahaha..

Entah la, malas pulak nak subscribe komen2 ni.. Takpe la, kalau orang nak reply, alhamdulillah.. Kalau tak nak reply, terserah..

Kadang2 penat nak jaga hati semua orang sampaikan terabai hati sendiri.. :)

With Julia said...

Sonok yer ada kebun pisang...untung kak azz lah...byk tanaman boleh ditanam kan...best yer kalu dpt kehidupan mcm kak azz...sentiasa harmoni

~ Cik Azz ~ said...

With Julia.

Nak kata kebun tu, bukan kot.. Cuma ada la sikit tanah kat belakang rumah tu.. Daripada kosong, baik tanam apa yang patut, kan...

Semua orang ada kehidupan yg harmoni Ju.. Kadang2 tu tergugat jugak keharmonian.. Cuma taknak cerita je... :-)

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »