Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Sunday, June 10, 2012

Ada berani...???

Assalamualaikum...

Ada berani...??? 

Hahahaha....!!!
Apa-apa hal aku gelak dulu ya... adehhh....

Aku ni baru je tengok cenel 707 iaitu cenel TLC kat astro.. Ingatkan nak tengok la kot-kot ada tunjuk program masakan eksotik ke, apa ke, kan... Tup-tup keluar lak satu rancangan pasal tandas ni.. 

Ingatkan nak tukar cenel je la.. Ehh..., takpe la, tengok je dulu.. ehehh.. Tengok punya tengok, rupanya kisah tentang toilet yang dikenali sebagai pop up toilet... Pop up toilet ni fungsi di sudah tentulah untuk membuang air.. Tapi cuma untuk buang air kecil atau kencing sahaja ya.. Kalau nak berak, sila cari toilet lain ataupun sembunyi dalam semak... kehkehkeh....

Sayangnya aku tak sempat nak rakam apa yang aku tengok tu.. Nak bangun pergi ambil enpon, takut terlepas peluang nak tengok benda baru ni (bagi aku la...). Sudahnya, aku tengok je la sampai habis..

Menurut dari apa yang disampaikan, pop up toilet ni setakat ni ada kat London, Belfast dan Amsterdam.. Tempat lain tu tak tau la.. Ianya seperti lift, dikawal dengan button dan akan dimasukkan semula ke dalam (tanah..?) bila takde orang yang menggunakannya.. Dan apa yang istimewanya (????), pop up toilet di direka hanya untuk orang lelaki.. Ini adalah kerana orang lelaki memang jenis manusia yang suka memancut merata-rata... huahuahua... Bukan aku memandai-mandai cakap tau.. Tapi orang yang mereka benda ni yang cakap sebab diapun lelaki jugak.. hahaha...

Ada juga diajukan pertanyaan kepada pencipta pop up toilet ni iaitu kenapa cipta benda alah ni hanya untuk kegunaan orang lelaki je..? Kenapa tidak cipta atau buat untuk kaum wanita sekali..? Dan seperti yang dinyatakan di atas tadi, toilet ni direkacipta kerana untuk mengelakkan orang lelaki dari kencing merata-rata.. Dan agak susah nak reka untuk kaum wanita kerana memerlukan banyak ruang (mungkin..). Lagipun orang perempuan mana ada kencing berdiri, ya tak..? Ada ke..? Kalau ada, itu hantu la tu... hahaha...

Ada jugak komen dari seorang mamat ni.. Dia kata, orang perempuan boleh je kalau nak gunakan pop up toilet ni tapi kena kangkang lebar sikit la.. Siap dia buat aksi lagi tu... Sambil cakap tu, sambil dia gelak.. Aku rasa macam nak lempang je mamat tu... hohoho...

Okay la.. Kat sini aku sertakan dua buah video pasal pop up toilet ataupun ada yang panggil Urilift atau Pop Up Urinal.. Kalau rajin, sila la google.. Video pertama tu menunjukkan bagaimana toilet tu bergerak keluar dari dalam tanah.. Manakala video kedua pula menunjukkan bagaimana 'mereka' menggunakan kemudahan toilet pancutan ni.. Apa macam..? Ada berani...???



Buatnya tengah berdiri kat atas penutup tu, pastu tiba-tiba je penutup tu bergerak naik ke atas.. Mau terkujat sekejap, ya tak..? Hahaha...



Selamba je dia ni... Korang (lelaki..) berani ke nak buat macam ni..?

Kat Malaysia tak nak buat ke..? Kalau buat, agak-agaknya siapa yang selalu memancut kat situ ehh..? Lelaki Melayu kita atau lelaki asing..? Ataupun makhluk paling seksi..? 

p/s: Orang lelaki kat Malaysia ni kena stenbai helmet ataupun kain sarung kalau nak gunakan tandas macam ni.. Itupun kalau masih ada perasaan malu la.. Kalau dah tak tau malu tu, tak tau la apo den nak kato... ehehh...

2 Tukang Tembak:

Acik Erna said...

az..kok ado kek mesia ni..memang tak tau apo nk kato dah..he he

~ Cik Azz ~ said...

Kak Erna>

Kok ado kek sini, makno ehh makin kurang la sifat malu kito kek oghang kak.. huhu...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »