Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Thursday, July 19, 2012

Sendirian berhad punya frozen...

Assalamualaikum...

Sendirian berhad punya frozen...

Ingat lagi tak kat entry yang aku post minggu lepas..?
Tak ingat la tuuuu..., kan...?
(Cara ko tanya tu macam la entry ko tu meletops.... ahakkss...)
Tak ingatpun takpe la haiihh...
(Malu den... ehehhh...)

Apa kata korang gugel karipap bawang putih...
Cer (??) tengok apa yang keluar kat situ...
Kehkehkeh...

Kat entry tu aku ada bagitau yang aku nak buat karipap frozen, kan..?
So, akupun buat la...
Kali ni takde dah nak ikut sangat sukatan tu...
Main agak-agak je... ecehhh...
Maka dapat la dalam 60 ketul karipap tu..
Semuanya berintikan sardin dan kentang dengan berversi-kan karipap garfu...
No more karipap bawang putih..
Ahahaha...




Disebabkan untuk kegunaan sendirian berhad, maka kesemua karipap tadi tidak dimasukkan ke dalam plastik. Cukuplah sekadar susun macam kat dalam gambar tu dan cover dengan plastik supaya karipap tu tak sejuk sangat (bajet kelakar la tu.. ahakk...). Okay la kott... Ke, tak boleh buat macam ni..? Aku manatau pasal frozen food ni.. Pastu ikut suka hati aku je nak letak berapa ketul kat dalam pinggan daun pisang pelesu tu.. Sendirian berhad punya frozen la katakan... kehkehkeh...




Daripada lima pinggan, kini tinggal dua pinggan tu je.. Yang ni aku buat display je kat blog ni.. Tunggu kakak aku balik hari Jumaat ni baru nak goreng.. hehehe.. Seronok pulak dok buat karipap ni.. Jom sama-sama buat jom.. Boleh jugak buat untuk berbuka bila puasa nanti... Pastikan inti karipap yang kita masak tu tidak terdedah kepada lalat.. Lebih-lebih lagi jika inti tu ada udang kering ataupun sardin.. Memang kegemaran lalat untuk mengawan... Beringat sebelum kena... 

Rupa-rupanya adunan doh tu jika dibiarkan semalaman dan tutup dengan tuala kecil yang dibasahkan, adunan tersebut akan menjadi semakin lembut dan tidak liat.. Maksudnya, kita adun doh tu sebelum tidur, pastu esok pagi baru kita canai dan letak inti..

p/s: Hari tu aku tak larat nak buat terus, so aku biarkan dulu adunan doh tu berkelubung kat atas meja... Agak terkejut jugak sebab bila pegang je doh tu, rasa lembut semacam je.. 

6 Tukang Tembak:

ummiarissa said...

idea bagus ni...buat banyak2 masuk peti,time nak berbuka goreng panas-panas..meletup!!...oh kalau berkelubung lagi lembut ye...nak cuba juga..

Angah said...

kak azz, boleh buat bissnes ni..

diana said...

lepas ni boleh la buat untuk jual pulak..:)

Tinta Lana said...

Salam akak.

Nampak gayonye, akk dilanda musim karipap lah ni ya..hehehe. 5 pinggan terus tinggal dua jep >_< wehehehe.

With Julia said...

Best yerrrr karipap frozen air tgn kak azz buattttt...leh wat buka puasa esok nanti...wahhhhh mmg mantop...pandai lah kak azz...jimat banjer pi bazaar ramadhan ehehhe :)

Syira said...

salam..

lama x buat karipap,. sbb kurang suka ;) hehe


salam ramadhan, semoga ramadhan kali ini akan memberi seribu rahmat buat kita semua.

maaf andai ada tersalah bicara.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »