Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Friday, December 21, 2012

Comolot..

Assalamualaikum...

Comolot..

Hari tu, ternampak perkataan comolot ni lalu kat timeline fb aku... Lantas, tanpa ada rasa bersalah, tanpa segan silu, terus aku bertanya kepada orang yang letak status tu... Bimbang jika pertanyaan disalah-ertikan, aku bertanya dengan ayat yang sewajarnya. Kiranya bertanya dengan sopan gitu.. ehehh...


Boleh tanya, comolot tu apa...?


Selama ni aku memang tak tau apa maksud comolot tu... Selalu je nampak kat mana-mana, baik kat blog, kat fb ataupun kat twitter... Pada awalnya, aku takde la nak ambil kisah sangat dengan perkataan ni... Pada aku, mungkin ini bahasa shortcut budak-budak zaman sekarang... Budak alaf baru ni kan suka yang ringkas-ringkas je... ehehh..

Namun, entah macam mana, hari tu tergerak pulak aku nak bertanya. Ya la kan, dah selalu sangat nampak perkataan tu tapi tak tau apa maksud dia, kena la bertanya.. Sekurang-kurangnya takde la timbul rasa tertanya-tanya sepanjang masa.. Dan jawapan yang aku terima ialah... Gullpppp...!!! Comolot itu adalah shortcut daripada........


cium mulut ke mulut.


Terus terkedu aku dibuatnya... Menyesal pulak bertanya.. Malu sekejap sebab berani bertanya.. Tapi bila difikirkan semula, kenapa pulak nak malu.. Bukannya aku buat benda tu.. Aku just bertanya je.. At least, lepas ni takde la aku terpinga-pinga atau terpisat-pisat bila nampak perkataan comolot tu lagi.. Secara automatik dah tau dah.. 


Haippp...!! Kecik-kecik lagi dah pandai comolot... Errkkk.....!!! 


Lagi satu, jomblo tu apa pulak maksud dia..? Bersepah aku nampak perkataan ni digunakan... Malas pulak aku nak menggugel... Ada sesiapa yang nak tolong explain..? 

p/s: Banyak betul perkataan baru yang aku tak tau ni... Manjang ketinggalan LRT je... ehehh...

6 Tukang Tembak:

Angah said...

word word shortcut ni angah pun ketinggalan keretapi, tak paham apa maksud nye

diana said...

pandai je bebudak zaman sekarang ni...menakutkan!hahaah

Wak Gelas™ said...

wak pon X tau comolot tuu, tapi jomblo tu macam 'jom lahh'.. ahhhks

~ Cik Azz ~ said...

Angah:

Kannn.. Kadang2 jenuh dok pikiaq, apa la yg dorang tuliskan...

~ Cik Azz ~ said...

Diana:

Menakutkan kalau tersebut pada tempat yang salah.. haha..

~ Cik Azz ~ said...

Wak Gelas:

Ye ke jomblo tu jom la...? Semacam je bunyi gelak tu... huhu...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »