Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Friday, December 21, 2012

Sebal sungguh rasa di hati...

Assalamualaikum....

Sebal sungguh rasa di hati...

Pagi-pagi datang bertandang rumah orang. lepas tu mengadu macam-macam...
Cerita punya cerita, lama-lama melarat jadi mengumpat lak..
Tak boleh tunggu petang sikit ke nak buat aktiviti sokseksoksek tu...
Sabar je laa...

Kadang-kadang naik jemu nak dengar... Dok pi dok mai asyik cerita yang sama je... Baik duduk dalam bilik, buat hal sendiri.... On tv, kuatkan volume walaupun hakikatnya bukan nak tengok sangat tv tu... Cuma malas nak dengar orang dok potpetpotpet... Buat-buat tidur lagi bagus dari melayan cerita yang bukan bukan ni... Sebalnya la haiihh...

Ni yang rasa nak beli novel lagi ni... Ada novel yang best lagi tak...? Tapi aku kurang suka novel yang banyak sangat penerangan sampai dua tiga muka surat penuh dengan perenggan berkaitan penerangan je.. Baik baca buku sejarah je..

Kalau novel, mesti kena seimbangkan antara dialog dan penerangan.. Mesti ada banyak komunikasi... Dalam dialog tu pun boleh selitkan sikit penerangan.. Tak perlu nak buat perenggan panjang-panjang.. Buat pendek-pendek tapi kerap.. 


p/s: Sebal jugak bila terbeli novel yang tak kena dengan selera ni.... Baca sinopsis macam best je... Bila selak kat dalam, hmmmmmmm je laa.... Apo nak dikato.... 

8 Tukang Tembak:

With Julia said...

seball? huwaaaaa mmg malas nk dgr gak org ngumpat yg jenis ekstrim hehhe...hehhehe...haaa novel kalo x kena rentak penceritaan mmg memboringkan huhuhu

Nurgaya Jusmate said...

kak az....jom follow blog za jugak, baru berjinak2 memblog dgn nuffnang hehehe...

http://blog.jusmate5.net

Fariq Jalil said...

tayah la baca novel.. pi donlod movie tu tgk puas2 lg bagus.. hewhew

mizz miaizzati said...

apa tajuk novel tu ??

~ Cik Azz ~ said...

Julia:

Tau takpe.. haha...

~ Cik Azz ~ said...

Nurgaya Jusmate:

Puas dok fikir2 siapa la Za ni.. Ingatkan sorang blogger girl tu.. Diapun guna nama Za jugak..

Rupanya Za kawan fb.. hehehe..

Terima kasih ya singgah sini.. First time masuk sini, kan.. ehehh...

~ Cik Azz ~ said...

mizz miaizzati:

Banyak tajuk.. Tak tersebut.... hehe..

~ Cik Azz ~ said...

Fariq Jalil:

Hai abang kacak.. Lama tak nampak, mana tercampak.. ekekeke...

Akak tak suka la nak download2 movie ni.. Sebab akak tak suka tengok movie kat pc/lappy.. Penat la duduk lama2.. Better tengok movie kat tv.. Boleh baring2, golek2, tonggeng2... hewhewhewwwwwwwww.....

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »