Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Tuesday, January 15, 2013

Antara hak dan haktuiihh...

Assalamualaikum...

Antara hak dan haktuiihh...


Kita hanya boleh cadangkan sesuatu perkara itu kepada orang lain tetapi kita tidak ada hak untuk memaksa mereka pilih apa yang kita cadangkan..


Contoh paling mudah nak faham ialah kat fesbuk tu.. Suka-suki kita je nak add orang masuk dalam grup yang kita join tanpa bertanya dulu kepada orang tersebut.. Dah jadi satu kerja pulak untuk orang tu yang terpaksa clear-kan email, notifications dan sebagainya.. Tak menyusahkan ke namanya tu...? Ingat orang takde kerja lain ke nak buat..?


Memang la hak bermain itu hak kami - hak awak, hak kita..
Tapi hak orang, tetap hak orang juga..


p/s: Semak dengan orang yang tak reti bahasa ni.. Ikut suka ko je, kan... haktuiihh sungguh... hehhh...

Nota: Entry mewakili sesetengah orang yang takut nak meluahkan kegeraman masing-masing secara terbuka.. Maklum la, masing-masing nak jaga nama dan status.. :p

4 Tukang Tembak:

Acik Erna said...

assalam azz..tu la kan..tetibo yo dah banyak kan..akak buang yo la..

Fariq Jalil said...

benda free kan.. bersepah la dia invite org.. cuba kena bayar.. group tu pun tak wujud agaknya.. kekeke

kyo_9 said...

kena alert cepat pastu delete group yang orang masukkan tetiba tu..

gadisBunga™ said...

tang hak bermain hak kami tuh saya sokong selatus pelatus! ;)

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »