Assalamualaikum...
The making of bingka ubi...
Ubi kayu untuk buat bingka ni dah lama ada kat dalam karung guni kat bangsal dapur rumah ni.. Ubi kayu ni kakak aku yang bawak ke Nilai hari tu.. Punya la lama tersadai kat atas pangkin tu.. adehh...
Aku memang dah berkurun nak cuba buat bingka ubi ni.. Tapi macam biasa la, kalau dah terlebih dos malas tu, memang tak jadi apa la, kan... haha...
Lepas tu mintak tolong kat abang suruh parutkan ubi kayu ni guna mesin parut kelapa tu.. Dia kata dia ada hal, tak sempat nak tolong parutkan.. huhuhu... Pastu, akupun cari la mana la letaknya sagat untuk menyagat ubi ni.. Cari-cari tak jumpa pulak.. adoyaiii...
Kebetulan masa ni kakak ipar aku datang ke rumah.. Pastu mak aku mintak tolong dia parutkan ubi kayu tadi.. Maka, selamatlah aku dari kerja memarut ini.. hehe.. Bukan apa, sejak abang aku duduk sini, aku dah lama tak mesin kelapa ni... Tu yang jadi penakut balik tu.. huhuhu...
Akhirnya, siaplah jugak bingka ubi yang julung-julung kalinya aku buat.. Kakak aku komplen kat fb, dia kata apsal lak bahagian atas bingka tu tak garing.. Aku cakap la yang aku bakar bingka ni atas dapur dan bukannya bakar dalam oven.. Malas la nak bukak oven ni.. Leceh... ehehh...
p/s: Resepi macam biasa, ada kat blog dapo aku.. hehh... Sambil-sambil jenguk resepi tu, tekan la sikit iklan yang keluar tu.. muahahaha...
2 Tukang Tembak:
nak sikittttttt
akak sedapnya makan bingka ubiiiii ya Allah ju suka kerak2 keras tuh....hahhaha
Post a Comment