Assalamualaikum...
Mendonat..
Petang tadi aku buat projek mendonat ni.. Dah berkurun sebenarnya tak mendonat ni.. Adik aku dengan family dia ada balik, tu yang aku rajinkan diri masuk dapur tu.. Tambah lagi aku dah penat mengadap mesin jahit.. heeee...
Oh ya, kali ni aku buat donat kentang.. Resepi ni aku ambil kat fesbuk yang kawan-kawan share-kan. Cuma aku tak boleh ikut resepi asal sebab pertamanya, aku buat dua kali ganda dan lepas tu sukatan untuk tepung gandum aku tambah lagi.. Kalau ikut sukatan asal, memang tak jadi apa la.. Jadi bubur kot.. hehh..
Kat sini aku kongsikan gambar yang berkaitan.. Resepinya nanti la aku masukkan kat blog dapur aku tu ya.. Sekarang ni aku keletihan.. Nak melepak jap, pastu nak sambung merempit balik.. huhuhu...
4 biji kentang diperlukan...
Tepung gandum + secubit garam
Yis + susu pekat manis + gula pasir + air suam
Rebus kentang sampai empuk..
Kasi lenyek itu kentang lah...!!!
Semua bahan setelah diadun..
Selepas digentel dan sebelum kembang...
Tak sangka pulak dia nak mengembang... weeeeee....
Kat bawah ni yang sudah digoreng... Warna macam hangus je tapi sebenarnya tak hanguspun.. Dah nak habis dah pun.. Tinggal satu pinggan daun pisang tu je lagi.. ehehh..
Yang ni habis dulu..
Tak larat nak menggentel, so, aku bulat-bulatkan aje empat ketul tu..
Adunan ni lembut sangat.. Bila dah kembang tu, tak boleh nak angkat sebab dia melekat.. Ada yang boleh angkat dan ada yang melekat.. Tu yang rupa bentuk dia jadi herot-herot tu..
p/s: Apa ada pada rupa.. Yang penting dia punya rasa... Dan yang lagiiiiiiiiiiii penting ialah habis dimakan.. Alhamdulillah.. Cantik-cantikpun tapi takde rasa, masuk tong sampah jugak.. Tak gitu.. heeeeee..
UPDATE...
Resepi dah masuk dah kat blog dapur.. Siapa yang nak cuba mendonat, boleh la jenguk resepi tu ya.. Terima kasih.. :)
UPDATE...
Resepi dah masuk dah kat blog dapur.. Siapa yang nak cuba mendonat, boleh la jenguk resepi tu ya.. Terima kasih.. :)
2 Tukang Tembak:
saya memang penggemar donat ni..
Salam.
Yeayhhh! lenyek itu kentang! *sungguh2 saya baca part tu,hahaha
Lebih kurg mcm buat kuih gelang la kan kak.
Post a Comment