Assalamualaikum...
Ketuk-ketuk Ramadhan 2013 bersama Farah Fauzana..
Siapa yang terlepas nak tengok aksi Farah Fauzana atau Fafau bersama Sheila Rusly dalam rancangan Ketuk-ketuk Ramadhan sekejap tadi, boleh la tengok kat video klip kat bawah ni..
Resepi yang Fafau masak ialah Sambal Udang Galah Pedas...
Bahan-bahannya:
1 kg udang galah
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 labu bawang besar - dihiris membulat
10 biji cili padi
20 biji petai
6 sudu besar/makan cili kisar
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit air asam jawa
Sedikit belacan
Cara membuatnya:
1) Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi dan belacan..
2) Panaskan kuali dan tumiskan bahan yang ditumbuk tadi hingga naik bau.
3) Kemudian, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
4) Setelah semua bahan nampak macam dah pecah minyak, masukkan pula udang galah. Kacau sebati.
5) Akhir sekali, masukkan petai dan hirisan bawang besar.
p/s: Masa terhad, jadi dorang masak semuanya dengan cepat.. Tapi kalau kat rumah, kena la masak betul-betul.. Takut nanti sakit perut pulak makan makanan yang tak berapa masak.. Lagi satu, biasanya petai tu masukkan dulu sebab jika masuk kemudian, nanti petai tu tak empuk..
2 Tukang Tembak:
Salam.
Akak..dua hari ni..saya sahur n buka makan ayam..muka dah mcm ayam,huhuhu
Akak takda pa2 resepi ke bolan pose ni?hik3.
KALAU DAH UDANG,MASAK APA PUN SEDAP
BETUL TAK?
Post a Comment