Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Sunday, April 6, 2014

Ber-eksperimentasi de amor.. ahahh...

Assalamualaikum...

Ber-eksperimentasi de amor.. ahahh...


Tengah malam tadi aku ber-eksperimentasi de amor buat agar-agar ni kat dapur.. Aku malas nak google atau dalam kata lain, malas nak guna atau cilok resepi orang.. So, aku cuba buat resepi aku sendiri.. Jadi atau tidak, aku tolak tepi dulu.. Yang penting, cuba buat dulu.. 


Aku punya eksperimen tidaklah begitu kemas dan menarik macam eksperimen orang lain.. Aku takde seni dalam bab mendeko ni.. So, aku belasah je la buat ikut cara aku yang brutal ni.. ahahh...


Okay, mari tengok gambar dulu.. Tengok la.. Tengok la.. Tengok laaaaaaaaa....!!!! Hahahahaha... *over tau...... :p





Agar-agar tu berat dia dalam 30 gram tapi aku cuma guna 15 gram je.. Kata nak buat eksperimen.. So, guna sikit je la dulu... Lepas tu aku gunakan puding jenama Ho Go Mas dalam beberapa ketul.. 


Mula-mula, masak agar-agar hingga larut bersama dengan 4 1/2 cawan air.. Bila dah larut, masukkan 1 cawan gula dan tunggu hingga gula mencair.. Memandangkan agar-agar ni jernih je tanpa warna, aku masukkan 1 sudu kecil perisa pandan..





Kemudian, tuangkan 2 cawan agar-agar cair tadi ke dalam bekas.. Aku guna tupperware je sebab aku malas nak keluarkan bekas kaca dari dalam almari.. Sejukkan dahulu agar-agar tadi hingga separa keras.. 


Sementara tu, letakkan periuk yang berisi lebihan agar-agar tadi ke dalam kuali berisi air dan lakukan proses double boiler dengan menggunakan api dapur yang paling kecil.. Tujuannya adalah untuk mengelakkan lebihan agar-agar tersebut keras di dalam periuk semasa menunggu agar-agar dalam tupperware tadi mengeras...




Bila lapisan bawah tu dah sedikit mengeras (jangan keras betul-betul), boleh la mula susunkan puding di atasnya mengikut kreativiti masing-masing.. Kemudian, boleh la tuangkan lebihan agar-agar dalam periuk tadi secara perlahan-lahan.. Jangan main curah terus dari periuk tu.. Gunakan senduk.. Tunggu hingga agar-agar sejuk dan boleh la disimpan di dalam peti sejuk..


Dan inilah hasil ekperimentasi de amor aku tengah malam tadi.. Alhamdulillah, menjadi dan membeku dengan elok.. Cuma kena rajin buat lagi untuk dapatkan hasil yang lebih menarik..





Walaupun aku dah letak resepi kat sini, aku masukkan jugak resepi ni kat blog dapur aku tu.. Senang aku nak rujuk nanti..


p/s: Kepala aku tingtong.. Badan aku sakit-sakit dan sengal-sengal.. Tu yang main masak-masak tu.. hehh.. 

2 Tukang Tembak:

airina said...

Ok..ni cute, cute & soooo cute hahaha :P
Kena try buat ni!

Ps: First time seingat saya nak letakkan komen. Selalu jadi silent reader je. Hmm, remember me? :))

Cik Azz said...

Airina:

Ni Airina kat GR tu, kan..?
Hehe...

p/s: Tak tau pulak selama ni jadi silent reader blog akak.. Apapun, terima kasih banyak-banyak sudi singgah dan komen ya.. :)

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »