Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Thursday, August 28, 2014

Pencerahan status kat fb... hehh...

Assalamu'alaikum...

Pencerahan status kat fb... hehh...

Ini antara beberapa status yang aku post kat wall fb aku dua tiga hari ini.. Saja nak kongsikan kat dalam entry ni pulak sebab status aku tu tak berapa complete.. Whatever la samada ada orang nak baca ataupun tidak entry ni.. ahakk...


1-
Setelah sekian lama aku tak masuk dan beli novel dari kedai yang biasa aku masuk tu, hari ni aku beli 3 buah novel daripada puluhan novel yang ada kat situ.. Aku beli ikut rasa hati, bukan kerana nama penulis ataupun kerana review/sinopsis.. Ikut nasib la... Jika kena dengan selera, alhamdulillah, boleh simpan dalam almari.. Jika tak kena, selamat jalan romeo bakal kena letgo.. hehh..


SOLD... Moga selamat sampai ke Sabah..



2-
Malam ni plan nak baca lagi sebuah.. Harap-harap aku boleh simpan novel tu dalam almari sebab novel pertama beliau aku boleh terima dan masih ada rasa sayang nak lepaskan walaupun dia punya typo kat dalam tu ada berterabur sikit kat sana sini.. ahahh..


3-
Sepatutnya baca yang kedua tapi boleh pulak ulang baca balik yang pertama.. Ater, bila masanya nak habiskan pending.. ahahaa..


4-
Sambung baca novel kedua dari penulis yang sama.. Sepatutnya baca malam tadi tapi boleh pulak dok repeat baca novel yang pertama tu sampai habis.. ahahh... Habiskan dulu baca novel yang beli kat kedai hari tu..





Dan inilah dia novel yang diperkatakan pada perenggan nombor 2-4 di atas iaitu dua buah novel dari penulis Iza Safiya.. Novel Jangan Lupakan Aku tu aku beli dan baca tahun lepas.. Masih ingat sikit-sikit kisah di dalamnya.. Manakala novel Sorry, Aku Bukan Dia tu yang aku baru beli kat kedai buku beberapa hari yang lepas.. Dan aku baru je selesai baca novel yang sebelah kanan tu.. Best..


Aku nampak banyak perubahan antara kedua-dua buah novel penulis ni.. Novel Jangan Lupakan Aku tu terlalu banyak typo dan ada beberapa ayat yang lari dari perenggan.. Namun, jalan ceritanya masih boleh difahami.. Dan aku jugak suka dengan gaya bahasa yang penulis gunakan.. 


Manakala novel keduanya pula iaitu Sorry, Aku Bukan Dia tu memang aku suka sungguh.. Rasa macam sayang pulak nak habiskan baca.. Selalunya buku yang tak berapa tebal macam ni, sehari semalam aku dah boleh habis baca dah.. Tapi untuk novel ni, makan masa dua tiga hari jugak la nak jumpa perkataan TAMAT tu.. hehe.. 


Macam-macam rasa ada masa baca novel Sorry, Aku Bukan Dia ni.. Rasa keliru yang bertimpa-timpa serta rasa teruja yang tak kunjung reda menjadikan aku sabar untuk meneruskan pembacaan hingga ke akhirnya.. Takdepun rasa nak selak muka surat belakang dan curi-curi jeling dia punya ending.. ahahh... Fall in love pulak dengan watak si Hazry Mikail.. kehkehkeh... Nak tau kenapa, silalah beli sendiri dan baca serta hayati sendiri kisah ini.. 


Moga penulis ini semakin matang dalam karya beliau dan moga maju jaya.. Keluarkan novel setahun sebuahpun dah memadai dah.. Tak perlu nak kejar kuantiti atau royalti.. Yang penting, jaga kualiti dan menulis dengan ikhlas.. 


p/s: Buat masa ini, kedua-dua buah novel ni berada di dalam zon selesa kerana selamat dari kena letgo.. 

2 Tukang Tembak:

Soleh S said...

:) Sorry, Aku Bukan Dia sudah ada review positif. Mesti cari ni ...

Angah said...

salute lah kat akak, rajin betul baca novel...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »