Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Thursday, December 18, 2014

My golden shower..

Assalamu'alaikum...

My golden shower.. 


Sebelum ni, aku sebut namanya dengan golden sour.. Rupanya nama yang betul adalah golden shower.. Memandai je tukar nama dia.. ahahh..


Ni koleksi orkid golden shower yang menjadi kesayangan aku selain daripada orkid pinang dan orkid butterfly... Pokoknya, semua orkid tu aku sayang lah..! Kalau tak sayang, takdenya aku nak bela beria... hehh..




Semenjak aku bagi makan kerang hidup kat orkid ni, daun orkid semakin hijau.. Pokok semakin gemuk dan tunas baru semakin banyak yang keluar.. Gambar atas dan bawah ni gambar yang baru aku ambil pagi tadi.. Dah ada spike yang keluar.. Panjang pulak spike tu.. Sukanya hati hamba.. Alhamdulillah.. Terima kasih Allah..




Gambar yang bawah ni pula gambar lama.. Masa ni baru je dua minggu letak kerang.. Kerang hidup ni aku letak seminggu sekali.. Satu pasu letak la dalam dua tiga ketul bergantung pada saiz kerang dan saiz pasu.. Pandai-pandai la ejas.. Bajet nak kena jaga jugak, kan.. ahahh...




p/s: Tuan punya orkid tak makan kerangpun tak apalah.. ahaha...

3 Tukang Tembak:

Acik Erna said...

akak pun suko tengok azz..cantik2..tapi tak do la bolo ..mano nak lotak dok rumah teres ni azz..kok lotak luar kang tak pasal2 pasu e pun tak do nanti

yoorin melacolea said...

betul ke letak kerang hidup tu macam baja die laa ea? my mom suka tanam orkid.. sy pulak suka tengok je.. behehe.. boleh nanti bg tips kat mak..

Mrs. A said...

Salam kenal...
Peminat orkid rupanya.
Abang ipar Mrs. A pandai pasal orkid ni..

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »