Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Saturday, March 28, 2015

Bahan bacaan tak dikenakan GST...?? Betul ke..??

Assalamu'alaikum...

Bahan bacaan tak dikenakan GST...?? Betul ke..??


Sejak kebelakangan ni, asyik GST je yang diperkatakan orang.. Sana-sini GST.. Dok pot pet pot pet pasal GST je.. Trending sungguh GST ni... hehhh..


Kerajaan tidak akan mengenakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) terhadap bahan bacaan seperti buku rujukan, fiksyen dan bukan fiksyen termasuk novel apabila sistem itu mula dilaksanakan 1 April ini..




Okay, dah boleh tarik nafas lega bila novel tidak dikenakan GST.. Masalahnya sekarang, adakah kos pos laju turut dikenakan GST..? Aku ada tanya pada staff pos opis kat sini.. Dia kata tak tau lagi kena GST ataupun tidak tapi tengok gaya macam kena je.. Then, aku cakap la; kalau pos laju kena GST, kena guna pos daftar je la.. Dan staff tu jawab; takut pos daftar pun kena GST jugok.. Adehdehdehdeh.... Celah mana lagi aku mau lari dari GST ni...? Ahahahaha....


Jika caj pos kena GST, maka harga pos terpaksalah kena naikkan sikit... Ke, guaner..? Tak payah beli online..? Tak payah jual online...? Alahai, aku ni baru je nak mula berniaga online.. Niagapun ciput je.. Huhuhu...


p/s: Apa-apapun, kita tengok je dulu dan kena selalu ikuti perkembangan semasa.. Stay cool walaupun hakikatnya tak berapa nak cool sangat... hehh.. hehh.. hehh...

1 Tukang Tembak:

:-) said...

Oklah tu bahan bacaan tak dikenakan gst, kalau dikenakan gst tak masuk akal langsung.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »