Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Tuesday, May 12, 2015

Jangan berurusan jika tiada rasa percaya...

Assalamu'alaikum...


Jangan berurusan jika tiada rasa percaya...


Selama ini, tak pernahpun ada orang yang minta nombor IC aku untuk transfer duit.. Elok je dorang bank in walaupun dari MBB ke CIMB.. 


Hari ni, baru sekejap tadi, ada orang tu mintak nombor IC aku.. Aku tanya kenapa..? Tak percaya kat aku ke..? Dia jawab untuk keselamatan bank sebab dia guna MBB dan aku guna CIMB.. Katanya kalau guna bank yang sama, tak apa.. Aku cakap lagi, orang lain okay je transfer dari MBB ke CIMB.. Takde masalahpun.. Dia jawab, orang tu yakin.. Maknanya dia tak yakin la agaknya..


Jika tak yakin dengan ketelusan aku, baik tak payah buat urusan.. Dan jika tak yakin pada diri sendiri, juga tak payah berurusan dengan orang lain.. Jika betul-betul nak beli barangan aku tu, macam-macam cara boleh bayar.. Boleh aje minta tolong dengan kawan-kawan opis atau adik beradik yang ada akaun bank yang sama dengan aku untuk transfer duit tu.. Yang penting, kena la janji bayar balik duit yang dorang dahulukan tu.. Dan jika kita jujur, orang tak akan teragak-agak untuk membantu.. Itu je kunci dia.. Jujur..!


Jumlah yang dia nak bank in ke akaun aku tu takde la banyak mana.. Dalam RM30 je.. Wajar ke aku bagi nombor IC aku hanya untuk RM30..? Takpe la jika dia tak jadi nak beli barangan aku tu.. Aku boleh open order kepada orang lain.. Aku lagi sayangkan harga IC aku daripada nilai RM30 tu.. IC itu umpama nyawa aku.. Boleh ke aku sesuka hati bagi nyawa aku kat orang yang aku tak kenal..?



Jika ada yang minta nombor handphone, itupun aku tak bagi dengan sewenang-wenangnya.. Jika dah buat transfer, dah ada bukti duit tu dah masuk dalam akaun aku, baru aku bagi gambar resit atau gambar bungkusan sebab kat situ aku ada tulis nombor handphone aku..


Aku yakin pada rezeki Allah.. Jika takde rezeki dengan orang tu, mungkin ada rezeki dengan orang lain.. Yakinlah..! Yang penting, jangan tamak.. 





p/s: Moga Allah lindungi aku daripada segala agenda yang tersembunyi.. Hanya pada Allah aku meminta kerana aku tak tau apa niat yang ada dalam hati orang lain..

2 Tukang Tembak:

Azariah Kamis said...

bahayakan main2 mintak no ic ni.. huhuh

Mar Mansor said...

betul tu..mana boleh bagi sembarangan je

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »