Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Tuesday, October 27, 2015

Review: The One - The Unsung Hero 2

Assalamualaikum...

Review: The One - The Unsung Hero 2


Sudah agak lama aku tak buat review novel kat blog aku ni.. Entah la, mood me-review sudah semakin hilang.. Mungkin kecewa dengan beberapa buah novel yang tidak memberi kesan apa-apa terhadap pembacaan, itu yang jadi takde mood nak buat review.. Ataupun, mungkin juga kerana malas nak melayan pe'el penulis dan fanatik mereka yang mudah sentap apabila review yang dibuat tidak seperti apa yang mereka harapkan.. Entahlah.. Segalanya berkemungkinan.. hehh..



Sedih sungguh kisah The One - The Unsung Hero 2 kali ini.. Pandai betul si Melur Jelita ni buat aku menangis.. huhuhu...


Banyak air mata yang tumpah kerana sikap Maryam yang kurang adab dan kurang ajar.. Kasihan pada Irvan yang tetap sabar menahan rasa, pada bunda yang menjeruk hati, pada si Haziq gojes yang dipandang hina, pada bak, bekas komando tentera yang dinafikan keujudannya, apatah lagi pada Chahaya si busuk auww auww yang masih belum memahami erti duka..


"Babah, balik bah... Babah pergi mana..? Naper Babah tak balik..? Babah, balik bah.."







Menyampah sangat pada Riyaz-Maryam yang seakan tidak tahu hukum agama.. Hanya kerana cinta pada Riyaz, sanggup Maryam menipu Irvan.. Dan Riyaz pula, mengambil kesempatan di atas apa yang berlaku dalam hubungan antara Irvan dan Maryam.. Umpama menangguk di air yang keruh.. 


"Hati dan perasaannya dah mati. Hilang akal. Orang macam ni hidup pun tak guna. Dia tak merasai nikmat hidup. Segala rasa derianya sudah mati. Lumpuh. Tiada timbang rasa. Aku bersimpati dengan dia."


"Aku lupa.., orang IQ rendah susah nak faham kata-kata aku.."


Hati senantiasa berdebar-debar tatkala Irvan dihantar operasi.. Selamatkah dia..? Cedera terukkah dia..? 


"Serang...! Jangan undur..!"


"Panggil doktor..!"


"Allahu Akbar..! Allahu Akbar..!"


"Dengar cerita dua gugur, tiga cedera. Tapi belum tahu siapa.."


Hanya kerana satu perkataan yang bernama 'rahsia', segala-galanya menjadi porak peranda...!


Sepanjang jalan, hati Irvan merintih.. Bahu jatuh, perut kendur, langkah longlai.. Rindu Irvan kepada Maryam dibawa pergi...




{Slot Jom Singgah TV3 2/11/2015}


p/s: 
Bagaimanakah kesudahan kisah The One ini..? Adakah Maryam kekal bersama Irvan ataupun berpaling tadah kepada Riyaz..? Beli dan bacalah kisah ini.. Banyak info tentang VAT 69 dan banyak pengajaran yang diberi oleh penulis Melur Jelita ini.. 

0 Tukang Tembak:

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »