Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Monday, November 9, 2015

Berubahlah ke arah yang lebih positif...

Assalamu'alaikum...

Berubahlah ke arah yang lebih positif...


Apabila masuk kat mana-mana grup masakan yang ada kat fb, perkara macam ni la yang selalunya kita dapat samada pada post ataupun pada komen.. Macam-macam luahan hati yang ada.. Macam-macam rasa tidak puas hati yang timbul.. Komen negatif lagi banyak dari komen positif.. Komen mengutuk jangan cakap la.. Berlumba-lumba nak mengutuk sama.. huhu..




Aku nak buat satu pengakuan.. Dulu, masa mula-mula ada fesbuk dan masa mula-mula join grup masakan, akupun ada jugak sikap macam ni.. Sikap yang sangat tidak elok.. Ikut sangat hati yang tidak sabar.. Terjebak la sekejap apabila ikut sama-sama mengomen post yang negatif.. Mungkin sebab didorong oleh perasaan kecewa apabila kita mintak pandangan ataupun resepi, orang buat tak tau je.. Atas sebab tu, aku sama-sama menyokong ataupun ikut Like post tersebut.. Tapi aku tidaklah sampai buat post luahan rasa tidak puas hati pada sesama ahli kat grup-grup masakan yang aku join tu.. Aku sekadar komen dan Like sahaja..


Tapi sekarang ni, aku dah lebih bersikap terbuka.. Apabila ada yang komen atau buat post negatif, aku cuba elakkan untuk memberi sebarang komen.. Jika nak komenpun, aku komen yang positif macam bagi nasihat ataupun pujuk-pujuk rasa macam nak lepuk.. Sebab apa rasa nak lepuk..? Sebab kadang-kadang aku rasa benda tu tak perlu kot nak diluahkan kat grup.. Luahkan aje la la wall sendiri macam yang selalu aku buat.. ahahaha.. Lepas tu, set wall yang ada post luahan hati tu kepada Public.. Itupun kalau kau rasa post tu nak kena print screen la, kan.. hehe.. Sebab tu aku lebih suka set wall aku kepada Custom.. Apabila rasa post atau status tu nak di-public-kan, barulah aku tukar setting.. kehkehkeh..


Kita belajar dari pengalaman lalu.. Dan jika benda itu betul, tak salah untuk kita berubah.. Sampai bila kita nak saling menuding jari sesama sendiri..? Too much EGO will KILL your TALENT..


p/s: Sikit-sikit nak mengadu.. Sikit-sikit nak sentap.. Mudah sangat naik angin.. Tak nak sentap, jangan buat akaun untuk laman sosial.. Duduk je diam-diam kat rumah main tepuk-tepuk bantal busuk.. hehh.. hehh.. hehh...

0 Tukang Tembak:

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »