Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Monday, February 22, 2016

Pancake pisang kampung style.

Assalamuaaikum.

Pancake pisang kampung style.


Ini pancake pisang yang aku buat petang semalam. Ngada-ngada haih. Lempeng pisang tapi kata pancake. Haha. Sebab tak gunakan daun pisang, maka tukarlah nama lempeng tu kepada pancake. Barulah stylo sikit. Ingat orang kampung tak reti ke nak ber-stylo semua ni. Kami reti la beb. Heh.




 Bancuhan pancake pisang kampung style ni agak likat sedikit. Lepas je tuang dalam kuali, kena cepat-cepat ratakan.



Bahan-bahan untuk buat pancake pisang kampung style ni senang je. Ni resepi aku sendiri. Kalau ada yang nak buat, sukatan bahan tu ikut citarasa masing-masing la ya. 

**8 biji pisang - saiz sederhana besar
**1 senduk gula
2 senduk tepung gandum
1/2 sudu teh garam
1 senduk minyak masak







Cara nak buat pancake pisang kampung style ni lagi la senang.

Pisang tu diramas-ramas dahulu. Lepas tu masukkan dalam blender. Masukkan juga gula. Lepas tu, blend sampai halus. Kemudian, tuangkan dalam bekas dan masukkan bahan selebihnya termasuk minyak masak tu sekali. Kacau sebati. Akhir sekali, masukkan satu senduk dalam kuali non stick dan ratakan adunan tu macam kita buat kuih ketayap. Kuali tak payah sapu atau letak minyak dah sebab dalam bancuhan tadi dah letak minyak. Masak la macam biasa.






Pancake pisang kampung style ni lembut je dan kurang berminyak. Dah sejukpun masih lagi lembut dan gebu. 





Dah siap satu menu yang ringkas dan mudah. Tak payah susah payah pergi cari daun pisang dah. Ni menu untuk orang yang jenis sempoi macam aku. Orang yang cerewet, boleh la pergi makan kat restoran. Heh.


p/s: Kita kena kreatif dalam mencipta resepi untuk makanan sendiri. Jangan kreatif buat benda mengarut je. 

2 Tukang Tembak:

Zayani Zulkiffli said...

Laa. Senang je rupanya. Saya sbb first time buat haritu tak jadi, terus malas nak buat. Btw, suka la dengan blog ni banyak ayat-ayat suci :)

Jemput baca: http://nurulzayani.blogspot.com/

Farrah MF said...

Baca tajuk je dah terliur tergoda :)

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »