Assalamu'alaikum.
Resepi: Ayam tonggeng bakar bermadu.
Resepi: Ayam tonggeng bakar bermadu.
Baru-baru ni aku buat ayam bakar ni. Selalunya aku bakar ayam yang sudah siap dipotong tapi kali ni untuk pertama kalinya, aku bakar ayam ni sekor-sekor. Resepi khusus untuk ayam bakar aku ni memang takde sebab aku ni jenis bantai semacam je nak letak bahan apa. Maknanya, apa yang ada kat dapur aku tu, itulah yang aku letak.
Mula-mula tu, aku ingat nak perap ayam ni dalam masa tiga jam. Nak la bagi segala bahan perapan tu betul-betul menyerap masuk ke dalam isi ayam tu. Tapi apabila perut dah mula berdondang sayang, aku cuma sempat perap dalam sejam lebih je. Ahaha.
Aku bakar ayam tonggeng bermadu ni dalam oven letrik aku tu. Dah lama betul aku tak gunakan oven tu sampaikan nak tekan suis kat plug tu pun aku takut. Aku minta tolong abang aku untuk tekankan suis plug tu. Teruk betul penakutnya. Haha.
Dan, inilah hasilnya ayam tonggeng bakar bermadu hasil dari resepi campak-campak aku tu. Alhamdulillah, sedap dan aku suka. Habis aku kerjakan. Sebelum tu, aku bagi sebelah bahagian peha tu kat jiran sebelah rumah. Apa salahnya berbagi rezeki, kan?
Sebelum bakar ayam ni, aku sapukan loyang pembakar tu dengan sedikit marjerin planta. Sapu rata loyang tu supaya nanti ayam tu takde la melekat kat loyang tu. Aku bakar dalam masa lebih kurang sejam setengah. Mula-mula set timing untuk 45 minit je, tapi lepas tu tambah sikit-sikit masa pembakaran tu. Suhu pulak aku gunakan 170 C. Api atas bawah dan kipas oven tu aku on kan. Aku gunakan oven letrik Zanussi.
Ada yang nak resepi ayam tonggeng bakar bermadu aku ni tak? Takpe, kalau takde yang nak pun, aku kongsikan jugak resepi ni kat sini. Boleh jugak aku jadikan sumber rujukan untuk aku bila-bila masa diperlukan. Heh.
Bahan-bahan yang aku gunakan dalam pembuatan resepi ayam tonggeng bakar bermadu ini adalah seperti di bawah. Sukatan bahan adalah anggaran je ya. Selebihnya tu, ikutlah pada citarasa kita sendiri. Kenalah pandai adjust ikut kesesuaian.
1 ekor ayam sederhana besar - cuci bersih bahagian dalamnya
2 labu bawang besar - hiris
1 ketul halia - anggaran sebesar ibu jari dan hiris halus
4 biji bawang putih - dititik/ketuk
2 sudu makan sos tiram
1 kiub pati ayam Knorr - ramas-ramas
1 sudu makan serbuk lada hitam
2 sudu makan sos lada hitam
2 sudu makan madu asli
2 sudu makan jus lemon
2 sudu makan rosemary whole
1 helai bay leaf whole - siat-siat kecil
2 sudu makan thyme whole
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
Hiasan.
1 batang lobak merah - potong membulat
4 biji kentang - buang kulit dan potong ala-ala wedges
**Atau boleh je nak letak sayur yang kita suka.
Cara nak buat ayam tonggeng bakar bermadu.
Ratakan semua bahan dengan ayam. Kemudian, perap lebih kurang dua hingga tiga jam. Lepas tu, boleh la dibakar dalam oven. Jika ayam belum masak, boleh la tambah masa pembakaran. Setiap setengah jam, boleh la curahkan minyak dalam loyang tu atas ayam supaya ayam tu tidak terlalu kering.
Okay, ini je perkongsian untuk entri kali ini. Eloklah kita masak sendiri. Apa yang pasti, ianya memang menjimatkan. Bak kata orang, berbaloi-baloi! Selamat mencuba untuk siapa yang nak cuba.
p/s: Kenapa nama resepi ni ayam tonggeng bakar bermadu? Sebab ayam tu tertonggeng masa dibakar dan rasanya sedap bak madu. Tu yang aku bagi nama ayam tonggeng bakar bermadu. Ahahaha.
2 Tukang Tembak:
mesti sedap nih sebab macam2 ramuan guna :)
comelje nama menunya ayam tonggeng...
Ayam Tonggeng Bakar Bermadu...fuhh nak sebutpun jenuh...kikiki
Post a Comment