Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Sunday, May 14, 2017

Ubah anak pokok durian belanda.

Assalamu'alaikum.

Ubah anak pokok durian belanda.

Dua hari lepas, aku ubah anak pokok durian belanda yang aku semai hampir dua bulan lalu ke dalam polybag kecil. Aku ni main semai je benih durian belanda tu. Ikut sempat aku je sumbat dan tekan biji benih tu merata-rata. Tak sangka pulak banyak yang tumbuh. Apabila semua pakat tumbuh, mula la kalut cari tanah dan beli polybag. Haha.Apabila dah siap ubah masuk ke dalam polybag, dapatlah banyak ni. Menceceh-ceceh la jugak peluh masin aku keluar. Hahaha.Yang kat bawah ni ada yang aku dah semai dan ubah dari awal. Sebab tu ada pokok yang daun dia dah banyak sikit.


Kat rak ni je dah ada 29 anak pokok durian belanda.


Aku semai benih durian belanda ni untuk kakak aku. Dia ada kata yang dia nak buat kebun durian belanda kat kampung. Makanya, sebelum dia pencen ni, aku tolonglah semaikan dulu. Mudah-mudahan impian kakak aku tu dimakbulkan Allah. Moga Allah panjangkan usianya dan berikan kesihatan yang baik pada beliau. Aamiin.


Nak bantu dari segi kewangan untuk buat kebun durian belanda tu, aku tak mampu. Makanya, aku buatlah apa yang aku rasa aku mampu nak buat. 


p/s: Keseluruhannya, ada hampir 60 buah polybag anak pokok durian belanda ni. Rasanya, cukuplah setakat ni je yang aku semai. 

0 Tukang Tembak:

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)