Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Monday, March 12, 2018

Sedapnya hingga tak terkata!

Assalamu'alaikum.

Sedapnya hingga tak terkata!

Cuaca panas macam sekarang ni, dapat pulak air kelapa muda sekali dengan isi dia tu, perghh, nikmatnya hingga tak terkata!


Tak percaya? Saksikan la wahai dunia. Haha.
Air kelapa muda segar dari pokok belakang rumah. Rezeki dari Allah. Sememangnya wajib kita syukuri. Alhamdulillah.


p/s: Tak perlu letak gula. Nanti rasa dia tak asli dah. Lagipun tak elok guna gula pasir dalam makanan atau minuman. Heh.
.

3 Tukang Tembak:

Warisan Petani said...

Cuaca panas, tambah air batu lagi best

Farrah MF said...

Aduhai,..terbayang-bayang air kelapa lalu kat tekak.
Saya pun kalau minum air kelapa muda, tak suka letak gula. Biar dapat rasa asli :)

Cik Azz said...

Warisan Petani:
Kat rumah ni takde buat air batu.
Memang kat rumah tak minum ais atau air sejuk dari peti ais.
Kalau dekat nak raya je baru buat sebab ramai balik sini.


Farrah MF:
Kalau letak gula, nama dia bukan lagi air kelapa tapi air jando pulang. Hehehe. Itu minang punya gelaran. Abah akak dulu selalu sebut macam tu.

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)