Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Thursday, July 16, 2009

JOM MAIN MASAK-MASAK...

Assalamualaikum.....



Ada sesiapa yang nak cuba resepi ni tak..?? Nak bagi free of charge je ni.... ekekekeke...

MASAK ASAM PEDAS SENYUM SOKMOLAH...

Bahan-bahan:

1 kilo ikan kembung yang besar dan segar (5/6 ekor)
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 1/2 inci halia
1 genggam cili kering (digunting2 dan direndam seketika)
1 ikat bendi sederhana besar (anggaran 12 biji)
1 ikat/50 sen daun kesum (jika suka)
1 senduk besar minyak masak
1 sudu makan penuh asam jawa (bancuh dengan 2 mangkuk air)
garam dan serbuk perasa (secukup rasa)

Cara-cara:
1) Bersihkan ikan kembung. Tos dan ketepikan dahulu.

2) Basuh dahulu cili kering yang direndam tadi sambil buang bijinya.

3) Kisar/blender cili kering bersama bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit hidup dengan sedikit air.

4) Panaskan minyak dalam periuk dengan api yang sederhana.

5) Bila minyak sudah panas, masukkan sahaja semua bahan2 yang telah dikisar tadi.

6) Kacau perlahan-lahan sehingga bahan2 tadi mula memercik.

7) Masukkan pula air asam jawa. Kacau lagi. Biar hingga kuah mendidih. Kemudian masukkan pula daun kesum. Kacau lagi.

8) Masukkan ikan kembung. Kacau perlahan-lahan supaya ikan tidak hancur.

9) Masukkan pula garam dan serbuk perasa secukupnya dan kacau supaya sebati.

10) Akhir sekali, masukkan bendi satu persatu. (Jangan potong bendi awal2 untuk mengelakkan dari berlendir).

11) Kacau gulai perlahan-lahan. Biarkan mendidih seketika. Lebih kurang 10 minit lepas tu, barulah tutup api dapur.

p/s: Dah siap...Mudah je kan...Ikan kembung tu boleh juga di ganti dengan ikan pari dengan syarat kuantitinya tetap 1 kilo.

SELAMAT MENCUBA DAN SENYUM SOKMOLAH....

12 Tukang Tembak:

kucinsiam said...

nak try japgi...
mum ada sini....
tenkiyu chef AZZ...
hihik

=senyum sokmoooooo=

~KAK AZZ~ said...

Ween~> hehehe....nak cuba ke....Kalau menjadi nanti bg la akak semangkuk ehh...

tp kalau tak baper nak menjadi, Ween senyum sokmo je la ehh....ekekeke...

SwapNAVY said...

meh semangkuk...

Anonymous said...

salam kakazim cayang...
duwh, lma gler x in.tah ingat ke kakazz kt kter-chekleen.
cambest je men masak2 neh..
kakazz, asal xleh nk sembang2 kt blog ni n blog2 laen pn?

ArmaniWhite said...

kaka azz, nk resepi lemak cili padi pliiissss

~KAK AZZ~ said...

Dez~> ekekekeke.....g mintak kt Ween, dia nak try buat tu....

~KAK AZZ~ said...

Chekleen~> akak ngt lg la kt chekleen...dulu2 kita kan rajin borak2 kt umah Dehe...hehe..

Apsal lak tak boleh nak cet kat sini chekleen, org lain cet okay je tu...huhu...sian chekleen...

~KAK AZZ~ said...

Nami~> resepi lemak cili padi baru ada satu je...sila klik kt Resepi ehh....ihikkk...

pasni mgkn nk ltk resepi lemak cili padi telor itik lak....kuekkk...kuekkk....hahaha...

ArmaniWhite said...

owhhh..jap2 tgkkk...mekasey kaka azz

~KAK AZZ~ said...

Nami~> laaaa....baru nk tengok ke....huhuhu...

zahiera249 said...

sisazzzzzzz...
if sayer sk ader bh kerisik n belacanzzzzzzzzzzzzz...hahahaha...xleyh d pisahkn taw...
hikhikhik..sayer suka msk2 neyh...nk resipi lg pehlishh.,..

~KAK AZZ~ said...

Dilla~> a'ahh...sape suka belacan dgn kerisik tu boleh juga letak...tapi akak kurang minat dua2 tu...sbb tu akak tak masukkan dlm senarai bahan2...hehehe...

psstt....ada resepi baru....sila cuba ehh....ihikkk

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »