Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Wednesday, July 15, 2009

KASUT vs KUSUT...

Assalamualaikum....

KASUT vs KUSUT...


Ini kisah yang berlaku sewaktu aku bekerja kat Johor dulu. Hari tu hari Jumaat. Seperti biasa, hari Jumaat aku pakai baju kurung. Sebenarnya tiap-tiap hari aku pakai baju kurung. Kalau kena kerja hari Sabtu atau Ahad, baru la aku pakai t-shirt dan slack je.... muehehehehe...


Hari tu aku kena 'stayback' bersama line leader aku. Aku benci sungguh kalau kena 'stayback-stayback' ni... huhuhu... Dah la kena stay, tak berbayar lak tu. Kalau setakat 10 minit takpe la jugak, ni makan masa sampai dekat sejam. Eeeiii....gerammm.... Aku cepat-cepat setelkan apa yang MD suruh. MD tu Manager of Department.. Sambil-sambil tu aku dengan line leader aku tak henti-henti membebel... ekekekeke.. Biasa la, nak lepaskan geram, bebel je la penawarnya..., hikk hikk hikk...


Lebih kurang sejam lepas tu, akupun mula la beransur balik. Aku balik sorang sebab line leader aku tinggal kat taman lain. Aku jalan kaki je sebab jarak hostel dengan kilang cuma 10 minit. Akupun mula la berjalan perlahan-lahan sebab badanpun dah lesu je rasanya. Entah di mana silapnya, tiba-tiba je aku jatuh terjelepuk. Aku betul-betul jatuh terduduk kat dalam longkang yang hanya beberapa meter sahaja dari lampu trafik. Punya la sakit ponggong aku terhenyak kat gigi longkang tu....uhukkk.. Aku segera berusaha untuk bangun sebelum lampu bertukar jadi hijau. Dari jauh aku dapat tengok orang yang tengah berhenti kerana lampu merah tu memandang ke arah aku. Sobbs..


Aku berjaya bangun sebelum lampu bertukar warna. Tapi baru je aku nak mula berdiri, aku jatuh balik semula.. Terduduk dalam longkang yang sama. Sakitnya la kaki aku terpeleot. Uhukk... Aku usaha lagi untuk terus bangun. Yesss, kali ni aku berjaya. Tak lama lepas tu, kenderaan dari sebelah sanapun mula bergerak. Fuhhh...!!! Nasib baik la masa tu aku dah mula berjalan. Sampai je kat hostel, kawan aku yang tengah sidai baju terus tanya kat aku...


Kawan: Baru balik wakk....

Aku: Hmmm...(senyum-senyum kelat). Saya jatuh wakk...

Kawan: Haaahhhh....!!! Jatuh kat mana..??

Aku: Kat tepi jalan la...., terduduk masuk longkang...

Kawan: Laaa...., siannya awak. Penat sangat la tu. Pergi la mandi, bilik air takde orang tu....

Aku: Takde orang ke...? (aku cepat-cepat masuk dalam rumah sambil campak kasut tu masuk ke dalam tong sampah)

Kawan: Apsal lak buang kasut tu...?

Aku: Sebab dia la saya jatuh tadi....

Kawan: Pulakkkk...(senyum-senyum kambing je...)


p/s: Lepas solat maghrib, aku keluar dan ambil balik kasut kat dalam tong sampah tu.... wakakakakakaka... sayang bebbb. Kasut tu masih boleh pakai lagi.... Bukan salah kasut tu pun...

10 Tukang Tembak:

SwapNAVY said...

taim 2 xde ke suparman ke tolong or ultraman taro ker..ekekekekkek setipa orang ada pengelaman kelat,pahit,masam..

~KAK AZZ~ said...

Dez~> masa tu jalan tengah clear...so takde orang yang lalu...Tp kat pertengahan jalan ada sorang mat bangla dok try ushar....dia kata jom jalan sama2....akak benti berjalan sbb nak bg dia lepas dulu...huhuhu...

psssttt....setipa tu apa..?? ihikkk...

ArmaniWhite said...

time tu suparman pon dah tdo dah kot...kikiki...

~KAK AZZ~ said...

Nami~> wehhh...taim tu belom kul 7 malam lg....takkan suparman dah tido kott....patutnya suparman kena duty 24 jam laa....ekekeke...

SwapNAVY said...

setipa=setiap waakakakakakak

ArmaniWhite said...

tu bukan superman la kaka azz..tu suPARman...wakakkaa

~KAK AZZ~ said...

Dez~> ekekekekeke...tau dah...sj je tu....hikk

~KAK AZZ~ said...

Nami~> caitttsss.......suparman parjo ke....hehe...

kyo_9 said...

pengalaman mengajar kita supaya lebih berhati2 :cool

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

kyo_9>

Dah berhati-hati dah Kyo.. Jalan sorang2 lak tu.. Selow je jalan..

Tapi tu la, kalau dah nak jadi, berhati-hati macam manapun, tetap akan jadi jugak, kan...

Tenkiu singgah.. :)

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »