sedapnya donat ni....nyumm....nyumm...yummyy.....hehe....
Assalamualaikum....
Suka kuih donat..? Suka buat atau suka makan..? Jika suka
kedua2nya iaitu buat dan makan, bolehlah cuba resepi yang
kat bawah ni. Mudah, ringkas dan yang penting jimat belanja
serta bersih. Kalau dah buat sendiri tu, konpem la tau cara nak
jaga tahap kebersihan...Betul tak..?? Muahahahahaha......
DOUGHNUT aka DONAT
Bahan2:
3 sudu makan susu tepung***
4 sudu makan gula pasir***
1 cawan air***
1 sudu makan yis kering (mauripan)***
1/2 kg tepung gandum
1 biji telur ayam
3 sudu makan planta
sedikit gula pasir yg dikisar halus (untuk ditabur)
Cara2:
1) Bancuh kesemua bahan2 *** di dalam mangkuk. Kacau
perlahan-lahan supaya susu tepung tidak bergentel. Tutup
mangkuk dan biarkan seketika sehingga yis naik.
2) Bila *** sudah naik, masukkan pula ke dalam bekas yang
berisi tepung gandum. Uli perlahan-lahan dan masukkan pula
telur.
3) Lepas itu, masukkan pula planta. Uli dengan sebati hingga
doh benar-benar lembut dan tidak melekat ditangan. Perap
adunan seketika sehingga doh naik sekali ganda.
4) Bila doh dah naik/kembang, tumbuk2 doh tersebut untuk
keluarkan udara yang tersimpan. Selepas tu, biarkan doh naik
/kembang untuk kali kedua.
5) Selepas doh naik untuk kali kedua, bolehlah dimulakan
proses menggentel. Ambil sedikit doh dan buatkan bulatan
seperti bola. Kemudian buatkan lubang di tengah-tengahnya.
6) Goreng di dalam kuali dengan api yang sederhana. Bila dah
masak, angkat dan biarkan seketika. Selepas tu bolehlah tabur
kan gula halus ke atasnya.
p/s: Mudah je kan. Kalau tak habis goreng, boleh la disimpan
di dalam peti sejuk. Esok boleh goreng lagi. Kan jimat tuuuu...
Nak letak coklatpun boleh atas donat tu....ikut citarasa sendiri.
.
.
2 Tukang Tembak:
nak mahal pergi jer beli kat dunkin donut..wakakakakkakak
Dez~> hahaha Dez....mahal tapi donat dia keras kematu je....tah berapa hari punya donatpun tak tau la...akak dah kena dulu...nmpak kt luar punya la santek rupa donat tu...tapi bila makan...macam nak tanggal je gigi taring akak ni....ekekeke...
Post a Comment