Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Saturday, August 15, 2009

APA ITU H1N1...

Assalamualaikum...

Viral novel influenza type A H1N1. Ianya berasal dari virus
avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi
@ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yang sepatut
nya hanya menjangkiti ternakan babi sahaja) dan telah
evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yang
lebih tinggi di dalam rantaian makanan/manusia. Dan semasa
di dalam badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia
menjadi 'air born' dan menjangkit dari manusia kepada
manusia.

JANGKA HAYAT VIRUS.

Oleh kerana ia adalah virus 'air born', ia hanya boleh bertahan
di udara selama 2-8 jam sahaja. Jika selepas tempoh tersebut
ia tidak mendapat perumah atau 'host' (badan manusia), ia
akan mati. Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan
"air ventilation" (pengudara) yang baik, akan bersih dari virus
tersebut.

APA YANG PERLU ANDA TAHU? ASAL VIRUS INI...

Sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadinya
outbrake di Mexico tapi tidak dilaporkan kepada WHO.
Kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahukan ia
tercetus di Mexico.

VIROLOGI VIRUS H1N1...

Incubation period yang singkat pada purata 2 hari dengan julat
1-4 hari. Ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia
setelah ia menjangkiti pesakit. Pesakit akan menunjukkan
simptom selepas 1 hari dijangkiti paling cepat dan selewat2nya
hari ke-4. H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun
kepada pesakit yang berisiko, ia dapat membunuh. Jika pesakit
adalah seorang yang normal, ia hanya akan memberi kesan
seperti demam selsema biasa dan batuk.

CARA SERANGAN..

Virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin & percakapan.
Virus ini akan menyerang sistem pernafasan (seperti selsema
burung dan SARS). Peringkat awal, ia hanya pada "trakea" jika
tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan
boleh menyebabkan kematian akibat "lung collapse" @ koma.
Ia amat berbahaya pada golongan yang berisiko tinggi.

SIAPA YANG BERISIKO...

1- Orang yang ada masalah obesiti @ gemuk.
2- Wanita yang mengandung.
3- Orang yang ada asthmatic/lelah.
4- Orang2 yang bermasalah dengan sistem imunisasi
(menjalani operation yang besar, kanak2 yang belum cukup
suntikan imunisasi, golongan2 yang rendah tahap imuniti e.g.
HIV etc).

SIMPTOM2...

Hari 1: Rasa kurang sihat, tidak bermaya.
Hari 2: Selsema, batuk dan demam yang kekal (demam tidak
turun walaupun telah makan ubat demam).
Hari 3: Rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas.
Hari 4: Sakit dada yang teruk (jumpa doktor dengan segera).
Hari 5 dan ke atas: "lung collapse" atau koma.

LANGKAH2 KAWALAN...

1) Golongan2 yang berisiko elakkan daripada kesesakan
(kawasan yang padat dengan orang ramai).
2) Menjaga kebersihan diri. Basuh tangan selalu dan dengan
betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran.
3) Elakkan diri jika terdapat orang 'batuk, bersin dan kurang
sihat.'
4) Jika kurang sihat, elakkan diri dari beraktiviti (sosial dan
berkumpulan).
5) Jika kurang sihat dan ada ILI (Influenza Light Illness @
selsema biasa) jangan hadirkan diri di kawasan orang ramai.
Jika terpaksa pakai 'mask'.
6) Untuk orang yang SIHAT, elakkan dari kawasan yang padat.
7) Jika ada tanda2 simptom di atas, segera ke hospital untuk
pemeriksaan dan rawatan.
8) Jika SIHAT, JANGAN ke hospital atau klinik untuk check-
up kerana di kawasan tersebut mengandungi banyak virus.
9) Tidak perlu ambil anti-viral atau apa-apa ubat influenza..!!!
Jika sihat dan mengambilnya akan mengakibatkan resistan
kepada vaksin @ ubat2 untuk rawatan jika terkena jangkitan.
Ini kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran
badan yang telah mengambil ubat2 tersebut terlebih awal.
10) Vaksin hanya akan 'wujud' seawal2nya pada Oktober dan
hanya untuk "frontliner" sahaja. Dan untuk awam selewat2
nya pada 2010.
11) Untuk makluman, influenza test hanya dijalankan di 2
makmal sahaja di Malaysia. Ia mengambil masa 6 jam untuk
"run test" kepada 1 batch sample. Jika klinik menyatakan yang
mereka boleh jalankan ujian, itu adalah tidak betul. Tak perlu
ambil suntikan seasonal influenza kerana ia tidak berkaitan.
12) Tahap kesedaran dan pengetahuan yang tinggi amat perlu
untuk kita sama2 menghadapi outbreak ini. Sama2lah kita ber
doa kepada ALLAH s.w.t. agar bala ini cepat berlalu. Amin..

p/s: Ini adalah sumber taklimat H1N1 oleh pengarah kawalan
penyakit berjangkit dari Kementerian Kesihatan Malaysia di
Pan Pacific KLIA pada 1/8/2009. Moga semua dapat iktibar..
,

14 Tukang Tembak:

chimera said...

vireu ni pun berasal dr amerika jugak ya?... teringat pulak virus HIV dulu, pun bermula dr amerika.. tapi diorg mati-mati kata berpunca dari afrika...

tapi sekarang ni, peratus kematian tertinggi dimenangi oleh negara kita... kalau ikut jumlah kita no 9.. tapi kalau ikut peratus, kita nombor satu... huh... ngeri je...

miss chekleen myashara said...

kak azz...bagus tol info H1N1 kak azz..
t kak azz lak cite sal ni..
erm nak amek info ni ltak lam post baru leh x?huhuhu...
info terkini H1N1 tu...

~Kak AZZ~ said...

Chime~> Amerika tu mana nak ngaku yg buruk2 psl negara dorang...sape yg nak ngaku berak tgh jalan kan....huhu..


kan....memang ngeri je dgn keadaan sekarang ni. Chime kalau selalu travel tu hati2 la selalu k...(pesanan dr seorang kakak...hehe..)

~Kak AZZ~ said...

chekleen~> hehe...ni kiriman email dari kawan2 yang prihatin....akak cuma kongsi info je...Kdg2 elok gak letak post info terkini utk peringatan bersama....ni tak, balik2 bebel masa taim keje dulu2 je...wakakakaka....(akak la tu...ihikk...)

kalau nak ltk kt umah chekleenpun boleh je...apa salahnya.....ilmu harus dikongsi2.....tak gitu...

miss chekleen myashara said...

ehehehe...
bese la kak azz..kenangan masa2 lalu,mmg best tuk nak kongsi2..

okeh,nt chekleen hamek pape yg patut lam info neh..
tq..

p/s=word verification??

cikELA said...

salam..
emm.. skrg virus h1n1 semakin menular..
tp kn ela ad dgr cite..
h1n1 ni bukan nye asal dr babi..
tp virus dr buatan manusia..

cm komputer gak..
kan ad virus..
virus 2 manusia yg create,..
then, dea gak wat antivirus..
tp x tahula ni btul ke x..

patu..
ni adlah salah satu tanda ari kiamat..
kemungkinan hanya 20% manusia shj yg hidup..
emm..

papepun..
marila kite fikir2kan dan slmat beramal~~

~Kak AZZ~ said...

cikELA~> tu la kan...mcm2 andaian yg keluar skang ni...taktau mana satu yg sebenarnya....

dlm berita harian hr ni ada mengatakan hmpir 5 juta @20% akan dijangkiti H1N1 ni jika kita tidak mengambil langkah berjaga2....

tp...nak jaga mcm mana lagi ekk....kalau dah mmg tersurat nak kena jangkitan tu...Ya, ini adalah petanda akhir zaman...cuma masih ada lg yg menolak dan tidak mengakui bahawa ini adalah bala yang Allah beri atas ketaksuban kita sendiri....Subhanallah...

~Kak AZZ~ said...

chekleen~> hehehe....kenangan terindah mmg sukar nak dilupakan....apatah lagi kenangan yg pahit...maung...masam...masin....huhu...macam2 ada....

cikELA said...

btol r kak..
kite berjaga2 pun kekadang kena gak..
lg2 klu ad cm penyakit bhgn dalam ni..
jantung ke..
asma ke..
mmg senang kena kan..
x g luar negara pun leh kena..
haish.. bhya ni..
so..
kite ikhtiar..
byk2 berdoa kpd-NYA..

SwapNAVY said...

tup 3..

saya Dez dari Jabatan Kesihatan nak wat fogging...eekekekekek

~Kak AZZ~ said...

cikELA~> kan....mmg susah nak jaga sbb cara jangkitannya melalui udara...sgt sensitif....mesti sape2 yg ada penyakit sampingan tu bertambah risau....lg la bertambah sakit yg dah sedia ada tu....sian kan...

Apa2pun....berdoa dan bertawakkal la kpd Allah moga2 segala ujian ini segera berakhir...

~Kak AZZ~ said...

Dez~> ekekekeke....pastikan tu fogging yg pertama dan terakhir...jika kena buat fogging lagi maknanya Jabatan Kesihatan anda memang tidak profesional...tah apa yg difoggingkan pun tak tau la....hahakk...

SwapNAVY said...

wakakakakaka...frogingg kot ekekekekkekekekkeke

~Kak AZZ~ said...

Dez~> wakakakaka....onggg....onggg....gedekkk...gedekkk....ekekeke..

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »