Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Saturday, January 16, 2010

KELETIHAN MELAMPAU

Assalamualaikum....

Ini cerita yang berlaku pada hari Khamis dan Jumaat. Gara2 inilah aku masih lagi dilanda keletihan yang teramat sangat. Hilang selera nak buat post, apa lagi nak blog walking. Hanya sempat jalan2 kat beberapa buah blog je. Maaf la ya kawan2. Bukan aku taknak klik3 ataupun komen, tapi kerana kelembapan streamyx juga kelemahan jari aku nak menaip.... ekekeke....

Makcik ni siap cakap, amek gambar bubur je, jangan amek gambar dia hehe.... Lenguh bebb tangan aku mengacau. Lebih2 lagi bila bubur ni dah mula memekat.....


Hari Khamis, pagi2 lagi dah ke pasar temankan mak aku. Balik je dari pasar, terus sediakan kelengkapan untuk buat bubur asyura. Memang tiap2 tahun mak aku akan berkongsi dengan 2 lagi kawan dia buat bubur ni. Cuma kali ni dah sampai ke penghujung bulan Muharram baru nak buat. Maklumlah, minggu2 yang lalu penuh dengan agenda kenduri kawen. Biasanya dorang ni buat bubur asyura versi utara je sebab versi pantai timur punya bubur asyura kitorang tak makan..... huhuhu.....


Dapat 3 dulang lebih. Agih2kan kat jiran dan sedekah kat surau sikit....

Jumaatnya pulak aku keluar bandar. Seperti biasa la kan, tolak troli beli barangan dapur. Lepas tu singgah kedai perabut. Sangkut pulak kat situ. Lain yang aku nak, lain pulak yang aku beli. Aku nak cari almari baju berpintu cermin lutsinar untuk aku letakkan baju2 kastemer kat dalam tu, tapi takde... nak kena tempah dulu. Sudahnya aku beli kerusi kayu 2 biji. Selamattttttt...... hahaha....


Sempat jugak snap pic utk sambut raya cina. Sempoi je... maklum la, pekan koboi la pulak..... hehe...


Pergi bandar dah tengahari, opkos la balikpun dah malam. Punggah2 barang, susun kat dalam kabinet pastu lepak luruskan pinggang. Dan, aku sememangnya sangat2 penat. Aku nak berehat...

p/s: Tapi hari ni kena jugak la bukak mesin jahit. Kang lari lak regular kastemer aku. Tak dapat pulak aku nak saving for my future nanti. Jadi, tolong fahami situasi aku. Banyak lagi benda2 penting yang aku nak fikir walaupun kadang2 ada orang yang membuat telahan seolah2 yang aku ni macam tak pernah berfikir untuk masa depan....
.

14 Tukang Tembak:

Jijahh @ f.k said...

wahh sedap nye bubur tu ... hanya orang orang yg bersabar n bersemangat waja je berjaya membuat nyerr ..
takpe . pedulikan cakap orang .. sbb nye kite je yg paham asam garam hidup kite .. tul dakk? ...

Erna said...

azz...camtu ko bubor asyura..kan ko namo bubor tu..berkuah..makno e cair kan..kok masok an dalam talam tu..potong dah namo kuih asyura..sori yo azz..akak memang tak ponah nengok camtu..maso dok tg,karang dulu..tiap kali bulan muharam buek bubur asyura..tapi orang kek sanon buek cam bubor nasi tu..lopeh tu..tambah daging, sayur..berbagai jenih..toringin la pulak..akak blo nengok azz punyo bubor tu..mesti sodapkan...terliur nih..

maiyah said...

mesti tgn dah kurus ekeke.. okkay slmt berehat

ArmaniWhite said...

iolss x penah mkn bubur asyura...sian kat diri sendiri..sobbbss..

hatim a.r said...

bubur asyura ni rasa dia lebih kurang bubur lambuk kan???saye dh lupa penah makan ke tak

Si budak Aboi said...

bubur tu nmpk mcm sdp lagi2 tgh hot emm mebeles!

~Kak AZZ~ said...

Jijah~> haha...kalau takde semangat kental, konpem bubur tu hangit....hehe...

*mekasih ya singgah dan komen...

~Kak AZZ~ said...

Erna~> Kak Erna, entah la kak, dah org utara kata nama dia bubur asyura, saya ni ikut je la....kang kalau saya bangkang depa kata saya melawan lak...ketegaq kata dorang...hehe...

Lain tempat lain jenis bubur asyuranya...Yang N9 punya bubur asyura pun saya tak pnh tgk dan rasa...camno tu kak...huhu...

~Kak AZZ~ said...

Maiyah~> hahaha, takde maknanya tangan kurus...makin gebuz ada la...hehe....

memang nak berehat sakan la ni...ngeee...

~Kak AZZ~ said...

Nami~> sian Nami...maybe kat Johor ada bubur asyura tu, tapi jenis lain la kot...

*iolls lak tak pnh merasa 'ambuyat'....kalau membulatkan badan tu iolls biasa la buat...muahahahaha...

~Kak AZZ~ said...

Hatim~> bukan la Tim...bubur lambok totap bubur lambok...Tapi ado gak kek sotongah2 tompek tu buek bubur lambok maso nyambut muharram ni...

Lupo psl ni takpo....jgn lupo bonda lain dah la yoo Tim...hehe...

~Kak AZZ~ said...

Aboi~> bubur ni mana sedap makan tgh panas....lain la kalau dodol lembik tu....konpem mabeles kalau makan tgh panas2....hahaha...

cikELA said...

wow..
sedapnye bubur asyura..
mabeles..~~

setahu sy b.asyura ngn b.lambuk sama jer..
klu jhr lar..
biasenya wat pertengahan bln muharam kan..

~Kak AZZ~ said...

cikELA~> sedap ke....hehe....

Mungkin lain tempat, lain nama dan jenis buburnya kott...tak tau la. Memang biasanya dibuat dlm bulan Muharram....Akakpun kurang arif psl ni semua.....huhu...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »