Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Wednesday, January 20, 2010

MAAF: AKU TAKDE MOOD...!!!

Assalamualaikum....

Aku takde mood dan idea nak buat posting. Harap maaf ya. Sebagai meng'update' blog ni, aku post je forwarded email dari kawan2 aku. Jika anda nak baca dan komen, silakan. Dan, kalau anda nak abaikan aje post ni, pun dipersilakan....

Aku tidak mahu lagi bersedih seperti tahun2 yang lalu. Aku mahu belajar dari kesilapan dan bukannya terus-menerus meletakkan kesalahan pada orang lain. Kita bukannya manusia yang sempurna, namun kita boleh berubah untuk menaikkan ranking kesempurnaan itu dengan sedikit usaha juga bantuan dari orang di sekeliling kita. Jangan la hanya pentingkan ranking nuffnang aje ya....

Untuk semua kawan2 yang aku sayangi....


FRIEND FOREVER
kata mak,
KAWAN tu ibarat lebah,habis madu sepah dibuang.......

kata abah,
KAWAN tu umpama setangkai bunga ros, dipandang cantik, terkena durinya sakit......

kata atuk,
KAWAN tu seperti air, terus-menerus mengalir.....

kata nenek,
KAWAN tu bak bulan, dipuja dan disanjung tapi nun jauh di sana ....

kata saudara,
KAWAN tu macam makanan, kawan makan kawan...!!!

kata abang,
KAWAN tu seperti lembu, mengikut saja apa dikata.........

kata kakak,
KAWAN tu tak ubah macam durian, bau je busuk tapi sedap di makan.....

kata adik,
KAWAN tu macam biskut, sekejap ada sekejap takde........

kata aku,
KAWAN tu tak kisahlah macam manapun..
walaupun dia IBARAT LEBAH, UMPAMA BUNGA ROS, SEPERTI AIR, BAK
BULAN, SEPERTI LEMBU, TAK UBAH MACAM DURIAN & MACAM BISKUT!!!

dia tetap KAWAN aku....
tau tak sebab apa???
sekali aku dah KAWAN dengan dia, selamanya dia tetap KAWAN aku....
itu cara aku BERKAWAN..!!!


walaupun kita mempunyai kekasih, tapi
TEMAN tetap paling setia.

walaupun kita punyai harta yang banyak,
TEMAN tetap paling berharga.

p/s: Hargailah kawan anda jika anda benar2 sayangkan ikatan persahabatan anda itu...
.

6 Tukang Tembak:

maiyah said...

setuju3

~LP Lum~ said...

salam kak azz...

tramat setuju ngan apa yg d perkatakan.. "sekali ku lafazkan d kau sebagai kwnku, hngga aku mati d kau tetap kwn aku wlaupun d kau xpenah anggap aku sbgai kwn kau.. "

Erna said...

setuju..bila dah kawan yang salah perlu dibetulkan..jangan biarkan kawan hanyut hanya untuk menjaga hati kawan..

~Kak AZZ~ said...

Maiyah~> kann......setuju je la ekk...hehe...

~Kak AZZ~ said...

LP Lum~> wassalam Linda....haha....SETUJU....!!!!

~Kak AZZ~ said...

Erna~> Kak Erna....SETUJU........!!!...SOKONG....!!!....hehehe....

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »