Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Thursday, February 4, 2010

ASYIK MARAH JE.... Rilex la bebb...

Assalamualaikum...

Kat bawah ni merupakan artikel yang aku copy paste dari Mingguan Malaysia keluaran 31/01/2010. Dan aku tambah sikit2 la kat mana2 bahagian yang aku rasa perlu. Agak2nya la kan, ada tak orang yang nak baca post macam ni ehh...?? Tak payah nak cakap banyak la kan. Akupun kadang2 susah gak nak baca kalau post yang sebegini. Banyak setan yang bertenggek kat kepala agaknya, tu yang berat je nak masuk ilmu tu... huhuhu.... Okay la, kalau ada yang nak baca, silakan la ya...

-------------------------------------------------------------

Pernahkah anda marah kerana disakiti atau berasa hati? Namun, bagi mengawal keadaan, anda tidak perlu menonjolkan emosi tersebut. Menegur tidak salah tetapi anda perlu belajar mengawal perasaan marah tersebut. Sifat marah yang tidak terkawal boleh mengakibatkan kerosakan. Marah memang sifat semulajadi manusia yang antara lainnya berpunca dari keadaan tidak adil, disindir, dihina, dituduh bukan2, diperalat, difitnah dan diancam kehilangan sesuatu yang berharga.

Jika kita berhadapan dengan orang yang sedang marah, cubalah hadapinya dengan berpandukan langkah2 berikut:

1) Beri peluang kepada orang yang sedang marah itu bercakap atau meluahkan terlebih dahulu punca kemarahannya.

2) Jangan menyampuk ataupun merendah-rendahkannya (walaupun dia sebenarnya spesis katik atau ayam serama..... hehehe...).

3) Kaji dahulu punca kemarahan itu dan cuba untuk mengatasinya. Sekiranya berpunca daripada kesilapan kita, segeralah meminta maaf daripadanya (jangan ego sangat bebb...).

4) Cubalah bertanya dengan lembut beberapa soalan kepadanya untuk tujuan membantu menyelesaikan masalah tersebut. Dan yang penting, bersedialah menerima kemarahan yang dihamburkannya dengan tenang (boleh ke uuuuu..... hahaha...).

Dan cara2 untuk mengatasi kemarahan dalam Islam ialah:

1) Mengubah posisi.
~> Rasulullah s.a.w bersabda: "Apabila salah seorang di antara kamu marah, dan ketika itu ia dalam keadaan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan kemarahannya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring." (Riwayat Muslim).

2) Berwuduk.
~> Rasulullah s.a.w bersabda: "Marah itu datangnya daripada syaitan, dan syaitan itu diciptakan daripada api, sedangkan api itu hanya boleh dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk." (Hadis Riwayat Abi Daud).

3) Pergilah minum air (air yang HALAL sahaja ya. Jangan pulak korang pergi minum AIR KENCING KUDA... Takut nanti ada pulak yang kena tendang.... muahahahaha...).

4) Mendiamkan diri ketika marah (Boleh ke...?? Cuba je dulu ok).

5) Berlindung kepada Allah dari syaitan.

6) Meluahkan perasaan dan masalah dalam keadaan masa dan tempat yang sesuai.

7) Berfikiran positif (dan matang).

8) Belajar menyampaikan kemarahan secara positif dan terhormat. Elakkan daripada memekik atau bertindak garang (errrrkkkk....!!!).

9) Bawa bertenang seperti menarik nafas sedalam-dalamnya.

10) SENYUM...!!! Kerana SENYUMAN MAMPU MEREDAKAN TEKANAN...

p/s: Oleh itu, teruskan hari2 yang mendatang dengan senyuman seindah suria. Senyumlah.. senyumlah.. ahaii.. SENYUM SOKMOLAH.. ekekeke..

16 Tukang Tembak:

hatim a.r said...

boleh jugak akak edit sikit2 tu haha

maiyah said...

panas baran sama ke ngan pemarah?

Ah Fatt said...

kurangkan marah2

Sharif John said...

Betul jgk tu kak

kucinsiam said...

ske num splo nyer...

=senyum manis manis=

hihi...

ArmaniWhite said...

gud article, kaka azz.. mekaseyyy =)

~LP Lum~ said...

salam kak azz~

den kalo mrah, den sonyap aje.. kalo dah xtahan sgt den masuk bilik, ambik bntal n tdo... :p

Erna said...

azz..kok orang yang kono marah tu..kaji sobab apo kito marah tak po..ini tak..bilo kito marah..bukan dio nak cARI APO SOBAB E..KITO PULAK DIUMPAT E..KONON DIO DAH BUAT SEMUA SIAP..CUMA TAK PRINT JE..HA HA..YANG TAK PRINT TU LA SALAH...BUkan nak ngaku pon...geram jugak..

~Kak AZZ~ said...

Hatim~> biasa la... Kan akak tengah training nak jadi editor majalah mangga ni....kakakakaka...

~Kak AZZ~ said...

Maiyah~> entah la.... risau gak ni sbb akak ni kdg2 cepat gak naik darah...huhu...

~Kak AZZ~ said...

Ah Fatt~> any ideas yang lagi bernas..??

or maybe kena letak kantung ais kt atas kepala bg sejuk...hehe...

~Kak AZZ~ said...

Sharif John~> benda betul ni la yang susah sangat nak diikut...adehh...

~Kak AZZ~ said...

Ween~> alaaa... Ween kalau marahpun still nampak manis... apa lagi kalau selalu senyum....wink2...

macehh dear...lama tak dropping by... :-)

~Kak AZZ~ said...

Nami~> mekasihhh....

takkan tu je kot... hulur2 la sekeping dua duit kertas kaler pepel... yg kaler biru takmo ehh.... muahahahaha....

*just kidding...

~Kak AZZ~ said...

LP Lum~> wassalam Linda...

tu la kan... kdg2 bila kita marah2, tempik2... orang buat tak reti je... Tapi bila kita diam seribu bahasa, paham lak dia yg kita tgh marah...

Akak kalau dah tak tahan sangat, menangis je la jawapannya...

~Kak AZZ~ said...

Kak Erna~> akak ni marah kek sapo ni kak...? Ni mesti hal kojo kek opis tu kan... sabar yo la kak, kang naik lak darah tinggi akak tu...

Orang kalau buek silap, memang susah nak ngaku kak... Kok mongaku kang, jatuh lak ego ehh yg tinggi molambung tu... uhukk3...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »