Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Tuesday, February 2, 2010

HIPOKRIT: PERLU atau TIDAK PERLU ....huhuhu...

Assalamualaikum...

HIPOKRIT: PERLU atau TIDAK PERLU ....huhuhu...


Ini post yang sudah lama terperap kat dalam draft. Aku godek-godek balik semula dan aku tambah sedikit dengan memasukkan cerita berkaitan FB sebab akupun baru je join FB ni...


Sebelum aku membebel, aku nak tanya korang dulu. Kalau boleh, jawab la dengan jujur. Samada jawapan korang tu jujur ataupun tidak, yang penting aku tak kenal secara detail siapa korang di sebalik nama dan gambar yang korang gunakan itu. Jadi, apalah salahnya jika korang memberikan jawapan yang sejujur-jujurnya kan. 


Kalau kita jujur, ada pahala dan ganjaran yang dijanjikanNYA. Dan jika kita menjadi talam dua muka, lagilah besar habuan yang akan kita dapat dariNYA nanti. Cuma masa je yang akan menentukan samada cepat atau lambat untuk menandatangani borang penerimaan ganjaran tersebut. Bersedia aje la dari sekarang. Bukannya menunggu dan terus menunggu sehingga dah terhantuk barulah nak pandang kat ATAS nunnn.... 


Sekadar ingatan untuk aku je sebenarnya ni. Lain la macam korang semua yang dah konpem tersangat laa bagusssssnya....


Pernah YM? Suka berYM? Selalu offer diri untuk di-YM? Dulu aku suka jugak la main-main YM ni. Tapi bukan dengan semua orang aku YM. Hanya dengan beberapa kawan siber je. Tapi lama kelamaan, aku jadi bosan la pulak. Lagipun macam tak ada apa dah yang hendak dibincangkan. Dan sekarang ni banyak yang dah aku delete dari messenger list aku. Cuma tinggal 2/3 orang je lagi. Dan aku selalu ber-YM dengan Emma. Kami bercerita pasal bola sebab dia ni memang peminat Fabregas. Akupun sekarang ni dah terikut-ikut minat kat team Arsenal tu. Tapi mana boleh tinggalkan aku punya team. Lebih-lebih lagi ada Antonio Valencia kat situ... muahahahaha... Pastu ada pulak si Rafael yang tersangatlah comelnya... ekekekeke... Nak minat lebih-lebih kat Fabregas tak boleh la pulak, takut nanti Emma jeles.... hehehe...


Fabregas yang sangat hensem.... Untung Emma....hehehe...


Hitam2 si tampok manggis, walaupun hitam, ku pandang manis....hikk...hikk...hikk..


Ayoyoyo.....Why are u so cute haaaa..... Comel bangett..... ekekekeke...


Berbalik pada isu YM tadi, selagi aku larat melayan, aku ikut je la rentak tarian yang dimainkan. Tapi kalau dah setiap hari asyik menari rentak zapin je, bosan dan muak jugak rasanya. Maksudnya, jika setiap kali ber-YM asyik nak bercerita pasal isu yang sama ~> perihal politik yang makin berbahang, mengutuk artis itu dan artis ini, apa kejadahnya. 


Tidak bercerita pasal benda tu semua bukan bermakna tidak ambil tahu. Cukuplah sekadar untuk pengetahuan diri sendiri je kan.. Tak payah la nak bizibodi sangat sampai pungpang pungpang bercerita seolah-olah diri engkau je yang baik, orang lain ni semuanya munafik. Belah la bebb...


Dan sekarang ni aku banyak lepak kat FB lak. Aku "add as friend" siapa-siapa yang aku rasa senang berkawan dengan aku je. Kalau korang add aku semata-mata nak mengutuk aku kat belakang, itu korang punya pasal. Kalau rasa dah nazak esok, cepat-cepat la cari aku untuk minta maaf. Itupun kalau aku maafkan laa. 


Lagi satu, tak payah la nak suggest kat mana-mana kawan korang untuk add aku. Bukannya aku sombong, tapi aku rasa tak selesa dengan orang-orang yang tak biasa bertegur sapa ataupun bergurau dengan aku. Tak tau la pulak kalau2 memang ada jenis manusia yang suka "add as friend", pastu pergi skodeng page orang, dan lepas tu pulak menjaja cerita yang tak elok ke sana ke sini, macam la dia dah berkurun kenal orang tu sejak dari dalam perut lagi.. (Memang sah-sah la orang macam ni mulut dia lebih besar dan busuk dari mulut kolam takungan Indah Water...!!!)


Akhirkata, janganlah pandai-pandai bawak cerita. Berkongsi masalah itu boleh, tapi kalau dah bercerita dan mengadu dengan SEMUA orang, itu bukan nak berkongsi namanya tu. Itu sudah dianggap mengadu domba. Dan orang yang suka mengadu domba ni, balasannya nanti ~> Tunggu je la kat SANA.... Dan kita kenalah sentiasa ingat bahawa semua orang ada masalah mereka masing-masing. "Hidup tanpa masalah, bukan hidup namanya..." (petikan dari novel Di Tengah Kabus-Khadijah Hashim).


p/s: Apa perasaan anda bila mendapat tahu bahawa ada orang yang berkawan dengan anda sebenarnya tidak ikhlas hendak berkawan, tetapi hanyalah semata-mata kerana dia DICABAR oleh seseorang supaya berkawan atau rapat dengan anda..?? (Tidakkah anda/aku terasa seperti diperbodoh-bodohkan...!!! Jahanammm....!!!)

8 Tukang Tembak:

hatim a.r said...

fullamak macam makan dalam je ni kak.apekes??

ArmaniWhite said...

hipokrit..mesti ramai yg tak ngaku.tp sbnrnya, dlm sedar atau tak, smua manusia pasti penah atau akan atau sedang jd hipokrit. tegar atau tak je. :P

maiyah said...

sabar ye, inilah dunia mya

Erna said...

sabar la.azz..kito tak bolih nak kawal orang..kalau azz jumpo ngan orang macam tu..jangan layan..buang je..satu lagi pasal YM..akak amat la ketinggalan..tak tau bondo..ado la..kawan..bilo tengok akak online kek mail..tu..dio tegur..tak penah..bejawab..dia tanya akak guna tpn..sampai golak bosa dio..tang mano keluar e..akak pun tak perasan..he he..sory yo azz..layan yo la..orang tuo buto it..macam akak ni..

~Kak AZZ~ said...

Hatim~> hehe...takde kes apa2 la...sj je buat gempak...muahahaha.... (mana boleh bgtau secara detail....biarlah rahsia giteww....)

~Kak AZZ~ said...

Nami~> ye betol....setuju 300%....muahahaha.... Ada waktunya kita PERLU menjadi hipokrit....semuanya tergantung pada keadaan samada memaksa menjadi atau terpaksa menjadi ataupun sengaja menjadi....

Menjadi apa....menjadi Hipokrit le....hua3...

*Bernas jugak jwpn dr Nami ni kan....ekekekeke...

~Kak AZZ~ said...

Maiyah~> ye....dunia maya karin ke....dunia maya sari ke....dunia maya siber ke.....dunia maya apa2 je laaa...semunya memerlukan kesabaran...hahaha...

~Kak AZZ~ said...

Kak Erna~> hehe...elok la kok akak tak tau apo ym tu kak....kang kok tak jalan lak kojo akak tu kang....hehe...

Lg pun skang kn dh ado FB....kira on9 gak tu...

mekasih kakk...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »