Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Friday, November 19, 2010

Antara KORBAN dan PENGORBANAN... =)

Assalamualaikum....

Masih beraya lagi ke...?
Aku tak beraya mana-manapun... =)
Beraya kat dapur je.... hahaha...
Sakit pinggang...
Sakit lutut...
Sakit perut...
Sakit hati jugak sikit-sikit... =D

Apa nak buat...
Hari raya korban la katakan...
Semuanya terpaksa dikorbankan... :-)
Pengorbanan mengajar erti kesabaran...
Betul tak..?

Cerita pasal korban...
Pertama kali aku masuk 'share'...
Pertama kali aku menyaksikan sessi penyembelihan...
Aku tak berani nak pandang, cuma mendengar bunyi dengusan 'dia' je...
Aku tak berani nak tengok... Aku takut...
Dan aku buang perasaan belas kasihan itu ke tepi...
Cuma selepas beberapa detik, barulah aku memberanikan diri melihat 'mangsa' korban itu...




Pertama kali jugak aku masuk ladang sawit...
Setelah bertahun-tahun tak menjejaki ladang itu...
Meremang jugak bulu roma...
Sebab tiba-tiba je teringat kat empat orang mangsa korban kat ladang di Banting tu...
Al-Fatihah untuk mereka... :(

Takde gambar yang diambil...
Ehh.. ada... Tapi dalam enpon anak sedara aku...
Malas nak upload..
Gambar korban yang aku masuk 'share' ni la...
Bukan gambar korban 'itu'...
Jangan salah faham...

So, enjoy aje la tengok gambar yang ada ni yaa...
Itupun kalau nak enjoy laa...
Ahakkss...


Pura-pura terkorban... hahaha....


Ni kalau buat rendang sodap ni...


Ni baru betul mangsa korban.... kehkehkeh...


Aku kata: Jika panjang umur, tahun depan nak masuk 'share' lagi. Mudah-mudahan Allah murahkan rezeki kepada aku. Insyaallah...

4 Tukang Tembak:

kak Erna said...

azz..he he..ada hajat dia nak buek rendang ayam tu ye..
mula2 tengok memang takut azz..tak anggup tengok pisau ditengkok mangsa korban tu..

Yunus Badawi said...

Salam Kak Azz

Buat korbang dalam ladang sawit ke? Kenapa tak buat kat masjid atau surau aje?

~Kak AZZ~ said...

Kak Erna~> Entah la kak.... Tengok la tahun depan kok ado rezeki... Berani ke tak nak tengok agaknya... huhu...

~Kak AZZ~ said...

YB~> Wassalam YB...

Entah la... Sy ni pestaim masuk share korban ni, pastu ikut orang yg dh pernah buat terdahulu... Dorang kata kat surau/masjid dah penuh... Kawasan surau/masjid kat sini kecik je...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »