Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Tuesday, June 14, 2011

25 Things that you should learned from your father..

Assalamualaikum...

Ini adalah entry copy paste. Kalau nak baca, silakan. Kalau tak nak baca, tak mengapa.. :P

25 Things that you should learned from your father..
(Tajuk asal adalah 25 Things I learned from my father..)

1-Never waste water. (Termasuk air liur yang bermaksud jangan banyak cakap benda tak berfaedah.. :P)

2- Listen to good music, especially jazz. (Aku tak suka jazz, tapi aku suka dengar muzik campur-campur asalkan ianya boleh buat aku gembira. Dengar lagu sedih tak bermakna aku juga tengah sedih, tapi sedang menghayati.. hahaha....)

3-  Ella Fitzgerald was a great artist and a nice lady. Duke Ellington was a great artist and an elegant, articulate man. Miles Davis was a great artist but kind of a cuckoo clock. Stan Getz played a sweet sax, Illinois Jacquet played a driving sax, Coleman Hawkins played a rich, warm sax, Flip Phillips played an energetic sax, Lester Young played a delicate sax, and Charlie Parker played the saxophone like God.

4- Admire people who are not only good at what they do, but who love doing it. (Jangan suka perlekehkan orang lain sebagaimana 'orang tu' yang perlekehkan kerja aku..)

5- Respect your roots. (Bukan Power Roots ya.. hehe...)

6- Never waste foods. (Membazir itu adalah amalan sitan..)

7- Mechanical things are as much art as science. They express beauty as well as order. Therefore, regularly check the fluid levels in your car.

8- Your body is a beautiful machine. Eat right and exercise. (Rajin makan tapi malas nak exercise.. ngehngehngeh..)

9- Never waste money. (Sukahati la siapa yang suka buang duit ni. Tapi bila dah takde duit tu, jangan pulak menyusahkan orang lain. Aku sepak kang... haha..)

10- Be kind to children and animals. (Jangan suka buang kucing. Kalau kucing tu berak dalam rumah, buang aje taik tu dengan senang hati.. kehkehkeh.. Jangan pulak kucing tu yang dibuang.. huhuhu...)

11- Be a good friend. (Kawan yang baik ialah kawan yang berani menegur kesalahan/kesilapan/kelancangan kita serta menyimpan rapat-rapat rahsia kita. Ada ke..?? Hahaha..)

12- Never waste anything. (Kerana semuanya adalah berharga dan mempunyai nilai-nilai tertentu).

13- When you’re watching a nature show on television, don’t feel too bad when the lion kills the gazelle because the lion has to eat, too. ( Mana boleh, kesian tau tengok rusa tu kena baham dengan singa tu.. huhuhu..)

14- How to make good Pasta Fazul. (Aku tak makan pasta pasta ni... haha..)

15- How to change a flat tire. 

16- There’s always something. (Setiap yang berlaku ada hikmah yang tersembunyi yang kita tak tahu..)

17- Everything’s fate. (Kena redha dengan setiap yang berlaku dan bukan menyalahkan takdir semata-mata..)

18- Don’t scuff your shoes. (Orang kata siapa yang suka berjalan menyeret kasut ni termasuk dalam kategori pemalas sebab malas nak angkat kaki masa berjalan, tu sebab jalan seret je tu..)

19- Anticipate what could go wrong—something always goes wrong—and try to prevent it from happening. If it happens anyway, learn from it.

20- Act a little cocky. (Mana boleh berlagak sombong, nanti orang benci.. huhuhu...)

21- There’s only one way to do things: the right way. Corollary: If you need a stone wall, hire an Italian mason.

22- When you’re screwing something in, make sure it’s on good and tight, but don’t overdo it, or you’ll strip the screw.

23- Don’t take the little sticker off the peach until you’re ready to eat it because the sticker will rip the skin and make it go bad faster.

24- Listen to people. Listen to their stories. Listen deeply. That’s how you learn things. (Jangan main hentam je tanpa usul periksa. Nanti diri sendiri yang malu..)

25- Love your family. They’re for always. (Jangan lupa diri... Jangan lupa daratan bila berada di puncak yang tinggi..)
 
p/s: Malas nak buat entri sendiri, tu yang main copy paste je tu.. hahaha...

4 Tukang Tembak:

Acik Erna said...

azz..tak po..copy paste pun best apo n3 ni..boleh share dongan yang lain.terima kasih azz..

Siti Safiyyah said...

hmm. copy paste tapi bagi credit kepada penulis asal takpe. hehe. bagus2 pesanan ni sume. ^__^

~ Cik Azz ~ said...

Kak Erna>

Hehe...

Samo2 kak... Tapi kono bagi kredit kek page yg kito copy tu kak.. Takut nanti kono saman.. haha..

~ Cik Azz ~ said...

Siti Safiyyah>

Kadang2 tak larat jugak nak buat entri sendiri. Tu yang kena gunakan jugak proses copy paste ni..

Dulu tak tau pasal kena bagi kredit ni, sbb tu main belasah je. Tapi sekarang ni dah mulai faham dah.. Pengalaman menjadikan kita matang serta berhati2... ceewwaaahhh... hahaha...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »